szerző:
hvg.hu

A munkásszállón élő nő a családgondozó biztatására adta be 20 hónapos kislányát a bölcsődébe, ahonnan előzetes értesítés nélkül elvitte a gyámhivatal.

"2017. január 17-én reggel Erzsébet bevitte Gabriellát a bölcsődébe, és miközben albérletet keresett, felhívták a XVIII. kerületi gyámhivatalból, hogy ideiglenes elhelyezéssel nevelőszülőhöz került a gyermek" – vagyis így tudta meg egy anya, hogy elvették tőle a gyerekét. A Város Mindenkié csoport közleménye szerint az Utcajogász Egyesület kérdésére a gyámhivatal azt mondta, a munkásszálló nem megfelelő hely egy gyerek számára, mert ott poloskák vannak. Erzsébettől korábban az akkor 11 hónapos lányát is egyik pillanatról a másikra vették el, miközben a gyerek a hordozóban aludt, illetve legnagyobb lányát az anyja neveli.

A gyámhivatalnak az sem tetszett, hogy a nő a 20 hónapos kislányt elvitte a téli hidegben, mikor a lányát ment látogatni.

Erzsébet a családgondozó kérésére íratta bölcsődébe a kislányát, előtte a Város Mindekié csoport véleményét is kikérte, akik támogatták az ötletet, hiszen így könnyebben tud dolgozni, és úgy vélték, előzetes bejelentés nélkül nem vihetik el onnan a gyereket. Tévedtek. A szervezet szerint embertelen volt ez az eljárás, hiszen a gyámhivatal egyik érve sem indokolja az ideiglenes elhelyezést, a döntést azért is tartják érthetetlennek, mert a XIII. kerületi gyámhivatal – ahová a család a lakhelye szerint tartozik – alkalmasnak találta a munkásszálló körülményeit a gyerek nevelésére. Erzsébet folyamatosan attól tartott, elveszik tőle a gyerekét, hiszen a lakhatási gondok miatt folyamatosan próbáltak különböző eljárásokat indítani ellene.

Bár a gyerekvédelmi törvény szerint "a gyermeket kizárólag anyagi okból fennálló veszélyeztetettség miatt nem szabad családjától elválasztani", azonban a helyzet nem ennyire egyszerű. A következő cikkünkben is szerepelt Erzsébet.

 

Egy gyereket elvinni egy perc, visszakapni öt év

„Jobban jár, ha kitakarodik, mert akkor nem fáj annyira, hogy elviszik a gyereket" - meséli Erzsi, hogy milyen szavak kíséretében vették el tőle a 11 hónapos, hordozóban alvó kislányát egy Pest megyei gyámhivatalban. Erzsi a részegen nekitámadó párja elől menekült, a hivataltól kért segítséget, ott ezt találták ki, őt meg terhesen hajléktalanszállóra küldték.

(képünk illusztráció)

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!