szerző:
MTI

A takarításért pedig havonta 17,2 milliót fizetnek egy több mint 10 éves szerződés keretében.

A fővárosi szocialisták szerint vállalhatatlan, hogy a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház havi nyolcszázezer forintot fizet egy Fideszhez köthető cégnek kommunikációs feladatok ellátására, miközben az egészségügyi intézmény napi gondokkal küzd és kevés az orvosa.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt is kifogásolta, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak (ÁEEK) nincs nyilvántartása arról, milyen nem gyógyászati célú szerződéseket kötnek az általa fenntartott kórházak.

A szocialista országgyűlési képviselő az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy tavaly novemberben öt nap után találtak meg egy holttestet a Jahn Ferenc kórház egyik mosdójában, majd a belső vizsgálatok mindent rendben találtak. Az MSZP ezután kereste meg kérdéseivel a központot és a kórházat.

Kunhalmi Ágnes elmondta, az ÁEEK-nak "fogalma sincs" arról, hogy a Jahn Ferenc kórház kivel takaríttat, és azt sem nem tudja, kivel milyen szerződést kötnek a kórházak.

A Jahn Ferenc kórház viszont a megkeresésükre közölte, hogy havonta 17,2 millió forintot költenek takarításra egy több mint tízéves szerződés keretében.

Emellett az is kiderült, hogy a kórház havonta bruttó 800 ezer forintot fizet kommunikációs szolgáltatásokra a Ypsylon Média nevű cégnek, amely Szabó Lászlóhoz, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökéhez, a fideszes Deutsch Tamás vezette sportminisztérium egykori helyettes államtitkárához köthető. A szocialista politikus szerint a kommunikációs feladatokra kiírt közbeszerzést tavaly szeptemberben két nap alatt "lezavarták", de öt nap is kevés ahhoz, hogy egy hullát megtaláljanak a kilencedik emeleten.

Kunhalmi Ágnes azt mondta, kezdeményezik a kórházak nem gyógyászati célú szerződéseinek nyilvánosságra hozatalát országszerte. A kormány pedig haladéktalanul számoljon be arról, hogy az ÁEEK milyen eredményeket ért el – követelte.

Szaniszló Sándor, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-s tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy a kommunikációs feladatokra költött pénzből havonta két orvos bérét is finanszírozni tudná a kórház. Követelte ezen szerződés, valamint a takarítási szerződés felbontását. A szocialista politikus Balog Zoltán miniszter lemondását is követelte, mert szerinte alkalmatlan posztjára.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!