szerző:
hvg.hu

Lerohanták egy budapesti bevásárlóközpont négy gyorséttermét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai, hogy kiderítsék: megfelelő alapanyagból és a szabályoknak megfelelő módon állítják-e elő, illetve kezelik a sült burgonyát. Arra is kíváncsiak voltak, melyik a legfinomabb.

A szakemberek a helyszíni szemle során sehol sem találtak kirívó élelmiszer-biztonsági hibát, és mindenütt egységes szabályozottságot és fegyelmet tapasztaltak.

A sült burgonya készítésekor – írta a Nébih az ellenőrzésről szóló beszámolójában – kiemelt jelentőségű a sütőzsiradék minősége és felhasználásának módja, annak szabálytalan kezelése során ugyanis, például túlhevítés hatására, káros anyagok, úgynevezett poláros komponensek képződnek. A szakemberek ezért mintát vettek a sütőolajból mind a négy étteremben, s mint kiderült, azokkal sem volt gond: a laboratóriumi eredmények megfeleltek a vonatkozó rendeletben meghatározott határértéknek.

A sózásra is kitértek az ellenőrök, megállapítva, hogy a négyből három étteremben automatikusan megszórják sóval a krumplit, egy helyen pedig csak akkor, ha azt a vásárló kéri.

Azt is ki akarták deríteni a szakemberek, hogy melyik sült burgonya ízlik a legjobban a vásárlóknak, ezért kóstolást is tartottak. A laikus tesztelők a krumplik ízét, illatát, állagát, színét és alakját pontozták, aminek alapján a legkedveltebb a Burger King terméke lett, második a BelFrit, míg harmadik helyen a McDonald’s sült krumplija végzett. A sort a KFC terméke zárta.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!