Windisch Judit
Windisch Judit

Demeter Márta szocialista képviselő a pártból is kilép, társainak írt levele szerint azért, mert "az MSZP formális és informális vezetői közül többek tettei is olyan kérdéseket vetnek fel, amelyek egyértelműen megkérdőjelezik a párt hitelességét, illetve elkötelezettségét a kormányváltásra."

Demeter Márta kilépésről szóló levelét a Magyar Nemzet szerezte meg, a képviselő a hvg.hu-nak azt mondta, valóban ezt írta képviselőtársainak. Megerősítette, nem csak az MSZP parlament frakciójából, de a pártból is kilépett. Független képviselőként folytatja munkáját, mandátumát nem adja vissza.

Bár az MSZP közleménye szerint váratlanul érte őket a döntés, Demeter azt mondta, hónapok óta fogalmaz meg kritikákat, azonban annak nem volt visszhangja. Szerinte egy markánsabb, keményebb és gyorsabban reagáló baloldali politikára lett volna szükség. A döntés hónapok óta érlelődik benne, szándékosan a tavaszi ülésszak kezdete előtt lépett, azt nem tudja, lesznek-e követői, egyedül döntött a kilépés mellett.

“Arra kaptam felhatalmazást a választóktól 2014-ben, hogy a kormányváltásért küzdjek, a jövőben is ezt akarom tenni” – ezért lépett ki az MSZP-ből. Kérdésünkre, hogy az MSZP-ben érzése szerint nem mindenki a kormányváltásért küzd-e, Demeter azt mondta, “látszik, hogy sok tag maximálisan elkötelezett a kormányváltás mellett, azonban vannak olyan formális és informális körök, akiknek nem ez az elsődleges prioritás, vagy csak megelégednének egy egyszerű túlélési stratégiával, és nem markáns kormányváltó megoldásban gondolkodnak.”

Hangsúlyozta, kilépése nem Botka elleni kritika, sőt drukkol neki, mert szerinte ő egy jó jelölt, aki kormányváltást akar és újfajta, tisztességes politikát, új logikát képvisel, amire szükség van, és számára is támogatható, ráadásul egy pártokon túlmutató szövetségben gondolkodik.

Demeter Márta azt mondta, “a pártpolitika és a párt belső ügyei helyett nagyobb hangsúlyt kell fektetni a társadalomra, ezt viszont úgy tudja hitelesen képviselni, ha függetlenként dolgozik tovább”. Úgy látja, párton kívüliként a kormányváltáshoz szükséges bizonytalanokat is hitelesebben lehet megszólítani, és könnyebb az emberekkel érdemi kapcsolatokat építeni, ez ma egy politikus dolga. Arra, hogy ezt a kapcsolatrendszerét később hova csatornázza be, Demeter Márta azt mondta, olyanokkal működne együtt, akikkel az értékrendje azonos, és akik szintén a jelenlegi kormány leváltásáért dolgoznak.

Másik pártba nem tervez belépni, azt pedig majd “az idő eldönti”, hogy elindul-e egyéniben a 2018-as választáson, bár megjegyzi, mostanában nagyon öncélúvá vált a politika, inkább arra koncentrál, hogy munkájával hozzájáruljon a kormányváltáshoz. Azt mondja, "kemény helyi, a társadalomban végzett munkát, ügyek rendszerkritikai feltárását, szakpolitikai témákat, az emberek valós képviseletét végzi továbbra is," ő vagy az értékrendje nem változott, a társadalmi igazságosság és szolidaritás vezérli.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!