szerző:
MTI

Folyamatban lévő ügyekről is tárgyaltak, de azt nem árulták el, hogy a 4-es metróról volt-e szó.

Polt Péter legfőbb ügyész találkozott a héten Magyarországon hivatalos látogatáson tartózkodó Giovanni Kesslerrel, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) főigazgatójával – tájékoztatta a Legfőbb Ügyészség csütörtökön az MTI-t. A közlemény szerint Polték a folyamatban levő ügyek állásáról, valamint az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértő csalási ügyekben induló büntetőeljárások hatékonyabbá tételéről tárgyaltak. 

A közlemény szerint Giovanni Kessler azt mondta: jó kapcsolatot ápolnak a Legfőbb Ügyészséggel, szoros együttműködést folytatnak fontos vizsgálatokkal kapcsolatban, és a jövőben is számítanak Polt Péter támogatására az unió pénzügyi érdekeit sértő csalások és korrupciós cselekmények felderítésében, az ilyen ügyekben induló büntetőeljárásokat illetően, így biztosítva az elkövetők felelősségre vonását.

Polt Péter arról beszélt, hogy az OLAF fontos partnere a magyar igazságügyi szerveknek, az uniós pénzügyi érdekek elleni bűncselekmények felderítésében. Az OLAF valamennyi igazságügyi ajánlása és jelzése nyomán a magyar ügyészség elrendelte a nyomozást, illetve ha már nyomoztak, akkor az OLAF ajánlását az eljárás irataihoz csatolták és abban értékelték.

A nyomozások eredményeként eddig öt ügy végződött vádemeléssel, egyben már jogerős elmarasztaló ítélet is született. Huszonhárom ügyben folyamatban van a nyomozás. 

Az OLAF az egyetlen olyan uniós szerv, amely az EU-s pénzeket érintő csalások felderítésére, kivizsgálására és megszüntetésére jogosult. Az OLAF közigazgatási vizsgálatokat végez, és a szabálytalanul elköltött uniós pénzek visszaszerzésének céljából intézkedésekre tehet ajánlást. Ha az OLAF bűncselekmény gyanúját tárja fel, akkor a vizsgálati jelentését eljuttatja az érintett tagállam ügyészségéhez, és ajánlást tesz a tagállami jogszabályi rendelkezésekkel összhangban álló, a jelentés alapján szükséges intézkedések megtételére. Az OLAF a tagállami hatóságoknak az általuk folytatott nyomozás során is segítséget nyújthat, továbbá összehangolja a több, uniós és EU-n kívüli államot akár egyaránt érintő nemzetközi csalási ügyek vizsgálatát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!