szerző:
hvg.hu

Még sosem volt olyan meleg Budapesten március 4-én, mint most: 19,3 fokig emelkedett a hőmérséklet, ez azt értéket a II. kerületben mérték – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Kis híján az országos melegrekord is megdőlt.

A szombaton mért 19,3 fokkal megdőlt a legmagasabb fővárosi maximum-hőmérséklet eddigi, március 4-i rekordja. Az eddigi rekord 18,9 fok volt, amit 1998-ban és 1920-ban regisztráltak. 

A mai országos maximum-hőmérsékleti rekord beállításához mindössze 4 tized fok hiányzott.  A Baja melleti Csávolyon 2001-ben 21,6 fokot rögzítettek, ez a mai napra vonatkozó országos melegrekord, ma a Somogy megye déli határánál fekvő Babócsán 21,2 fokig melegedett fel a levegő. A sokévi átlag szerint a 20 fok fölötti csúcsértékek május első felére jellemzőek – írják az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán, ahol térképen is szemléltették a szombaton napközben mért hőmérsékleti értékeket.

©

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink – tették hozzá.

Az előrejelzés szerint eső váltja a napsütést a következő napokban. Vasárnap erősen felhős idő várható, a déli órákig azonban átmenetileg elvékonyodhat, felszakadozhat a felhőtakaró. Délig elsősorban a középső és a keleti országrészben valószínű helyenként kisebb eső. Délutántól délnyugat felől egyre többfelé várható eső, egy-egy zivatar sem kizárt. A csapadék a Tiszántúlt várhatóan csak este éri el. A gyakran élénk szelet helyenként erős lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 18 fok között valószínű.

©

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!