szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Döntött az Európai Bíróság: az unió tagállamainak nem kell vízumot kiadnia, hogy annak segítségével védelemre jogosultak beutazhassanak, és Európában menekültstátuszt kérjenek. A döntéssel újabb válságot került el az unió.

Nem kell humanitárius vízumot kiadnia az Európai Unió tagállamainak azok nagykövetségein. A tagállamoknak joguk van arra, hogy nemzeti jogszabályaik szerint döntsenek a vízumok kiadásáról – mondta ki a luxemburgi székhelyű Európai Bíróság.

Az irányadó bírósági döntés háttere, hogy egy szíriai Aleppóból menekült család (szülők és három gyerek) belga vízumért folyamodtak Libanonban. Miután menekültstátuszra jogosultak lennének, úgy érveltek, hogy beutazásukat tegyék lehetővé, hogy Belgiumban elindíthassák a kérelmi procedúrát. Ezt a belga állam megtagadta. Az Európai Bíróság pedig úgy döntött: erre joga volt.

A bírák nem élezték tovább a válságot
©

A döntést feszülten várták Brüsszelben és a tagállamokban, mert Belgium elmarasztalása új dinamikát adott volna a menekültválságnak. Akkor a tagállamok minden külképviseletükön jelentkező, menekültstátuszra jogosult vízumigénylőnek engedniük kellett volna a beutazást. Magyarország megúszta az ezzel szembeni kormányzati harcot.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!