szerző:
- esel -

Ha az ember ott és akkor fut, ahol és amikor nem kéne, golyó süvíthet el mellette, rosszabb esetben belé.

"Egyénenként nagyban eltér, meddig egészséges és honnantól hordozhat kockázatokat is a rendszeres futás" - írja az egyik szaklap, mi viszont az elmúlt napok híreit elnézve simán megállapíthatjuk: a legnagyobb rizikót az jelenti, ha az ember a szentendrei lőtér mellett fut, akkor ugyanis konkrétan golyót kaphat a fejébe.

Délelőtt a Duna-parton futottam a katonaság mögött. Elkezdődött a lőgyakorlat, majd egy golyó süvített el a fejemtől kb. 2 méterre -

írta az érintett futónő egy Facebook-csoportba, majd amikor rájött, hogy ez nem valami elszabadult fitnessedző sürgetése, bejelentést tett a parancsnokságon és a rendőrségen. Az igazán meglepő dolog ekkor történt: honvédségünk derék katonái ugyanis közölték a nővel:

tudnak róla, hogy ilyen problémák vannak a lőtérrel, mert már többen jeleztek hasonló esetet, egyszer egy katonával is történt ilyen.

Jobb tehát tisztában lenni a szentendrei futás kockázataival és mellékhatásaival, ha az ember ott és akkor fut, ahol és amikor nem kéne, golyó süvíthet el mellette, rosszabb esetben belé. Azt írtuk volna, hogy ez a spontán kommunikált őszinteség volt az igazán meglepő? Tévedtünk. A Honvédelmi Minisztérium egy napra rá tételesen cáfolta a nő állítását, mondván, az lehetetlen, ők ugyanis Budapestről úgy látják,

a lőtérről nem juthat ki semmilyen veszélyt jelentő lövedék a Duna-parti sétányra.

Tehát még csak nem is az, hogy az eset nem történt meg, hanem meg sem történhetett. A bejelentést azért pro forma vizsgálják, de a lőtér az úgy van megépítve, hogy nem jelenthet veszélyt senkire. Ezek szerint a szentendrei laktanyában a katonák azt is csak a futónő idegesítésére találták ki, hogy

a fémhez csapódó éles lőszerek néha irányt változtatva elhagyják a lőteret.

Nem, nem csapódnak, nem változtatnak irányt, és nem hagyják el a lőteret. Nem tudjuk, mi zajlik a NATO-tag Magyarország HM-jének kommunikációs berkeiben, ugyanis még aznap kiderül, hogy ácsi, mégiscsak lehet valami a sztoriban, Szentendrén leállították a gyakorlatozást. Ugyanakkor, ezzel egyidőben viszont az is igaz, legalábbis a polgármester szerint, hogy

soha hasonló eset nem fordult elő korábban.

Az illetékes parancsnok pedig, bár nyilván olvasta a HM közleményét arról, hogy amiről nem akarjuk, hogy megtörténjen, az objektíve nem is történhetett meg, ziher vász ziher intézkedett arról, hogy "a védműveket pedig meg fogjuk emelni további 1,5-2 méterrel.” És a legszebb: elismerte, "hibáztak, hogy kommunikáció szempontjából 'nem úgy kezelték', ahogy kellett volna. Ennek lesznek szerinte személyi konzekvenciái."

Miért, hogyan kellett volna a bejelentést kezelni? Odalökni a nőnek a panaszkönyvet, hogy írja bele az egyéni szocproblémáját, amúgy soha nem volt gond kérem ezzel a lőtérrel, maga az első, aki ilyenekkel jön? El kellett volna hallgatni a múltbéli apró, kényelmetlen tényálladékokat? Egyszerűen remek.

Mindenesetre mindenkit arra kérnénk, hogy amíg az ügy nem tisztázódott, ne pont Szentendrén fusson. Hordozhat kockázatokat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!