szerző:
MTI

A sofőr tudta, hogy epilepsziás, mégsem szedte a gyógyszerét. Vezetés közben kapott rohamot 2013 nyarán, egy embert megölt.

Jogerősen másfél év letöltendő fogházbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék azt a férfit, aki 2013-ban epilepsziás rohama alatt több embert elgázolt Budapesten, az Örs vezér terén.

A férfi 2013. augusztus 14-én reggel, vezetés közben kapott epilepsziás rohamot. Elvesztette uralmát az autó felett, ami kidöntötte a védőoszlopokat, és elütötte az arra járó gyalogosokat: egy ember közülük meghalt, egy másik maradandó fogyatékosságot eredményező súlyos sérüléseket, egy súlyos sérüléseket, kettő pedig könnyű sérüléseket szenvedett.

Az elsőfokú bíróság bűnösnek mondta ki a sofőrt halált okozó közúti baleset okozásában, emiatt egy év fogházra ítélte, végleg eltiltotta a vezetéstől és kötelezte a bűnügyi költség megfizetésére.

A férfi tudta, hogy epilepsziás, gyerekkora óta szenved ebben a betegségben. A másodfokú bíróság a szóbeli indokolásban kiemelte, hogy ennek ellenére nem kezeltette magát, háziorvosát sem tájékoztatta, mert tudta, hogy ha a betegsége kiderül, akkor eltilthatják a járművezetéstől.

Az évente kétszer előforduló éjszakai rohamok után sem keresett fel neurológiai szakrendelést, és a háziorvosnál alvászavarra felírt, de epilepszia kezelésére is szolgáló gyógyszert sem szedte megfelelően.

A törvényszék egyetértett az elsőfokú bírósággal abban, hogy a férfi tudatos gondatlansággal követte el a bűncselekményt: tisztában volt ugyanis azzal, hogy a gyógyszer megvonása már kiváltott nála nappali rohamot, mégis vállalta ennek folyamatos veszélyét.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!