szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A házelnök az első napirend utáni felszólalás után helyretette az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikót, amiért az államtitkári válaszba belebeszélt. Később a KDNP egyik képviselője az európai fajt védte beszédében. Őt nem tették helyre.

A sajtóhírek szerint Andy Vajna kérésére módosítandó gyermekvédelmi törvény ellen tiltakozott a parlamentben napirend előtt a szocialista Bangóné Borbély Ildikó - a módosítás lehetővé tenné, hogy gyerekek éjjeli forgatáson is részt tudjanak venni -, aki szerint a kormány a család szentségéről beszél, most pedig a legdurvább eszközökkel akar beavatkozni a családok és gyerekek életébe.

"Mi a fene folyik a parlamentben meg a minisztériumban?!"

A politikus sajtóhírek alapján azt mondta, a módosítás már el is készült, holott ha az ombudsman kifogásol valamit a gyermekvédelem rendszerében, azt rendre lesöprik. Ha már Vajnáról beszélt, felhozta az online kaszinóüzemeltetési engedélyét - ami úgy kapcsolódik a gyerekekhez, hogy az online térben ők vannak a legnagyobb veszélyben -, valamint a médiaérdekeltségeit is. "Ha a Fidesz gazdasági érdekeiről, vagy a haverok milliárdokhoz juttatásáról van szó, nem ismernek se hazát, se családot." A felszólalás végén rákérdezett, hogy ugye  nem módosul a törvény, nem csorbítják a gyerekek jogait Andy Vajna kérésére?

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára a válasz 80 százalékában arról beszélt, a Fidesz kormány lépett a gyerekek ketrecharca miatt, szabályozta, hogy az intézetben nevelkedő gyerekek családokhoz kerüljenek, majd hosszan bírálta a szocialistákat, hogy nem támogatták a családi adókedvezmény bevezetését, az ingyentankönyv bővítését, bírálták az Erzsébet tábort, a kettő között pedig kitért a kérdésre is:

"Magas hangfekvéssel beleordít a napirend előtti felszólalások közé, de ilyen javaslat nem szerepel a napirenden, a kormány nem tárgyalta, nem is döntött róla, a sajtóhírekben létezik a javaslat." Rétvári szerint a szocialisták nem törődtek a gyerekek érdekeivel, a párt "Botkával vagy Botka nélkül ugyanaz marad, a gyerekek érdeke helyett a nemzetközi cégek érdekeire figyel."

Az ülést levezető Kövér László a végén megköszönte Rétvárinak a türelmet, majd helyre tette Bangónét, aki a válasz alatt közbekiabált - bár ez az internetes parlamenti közvetítésen nem volt hallható, csak az, hogy Bangóné felszólalását zavarták kiabálással. Kövér azt tanácsolta, legközelebb több időt fordítson arra, hogy a rendelkezésére álló 5 percben mit akar megkérdezni, ne menet közben kiabálja be, amit elfelejtett. Majd a végén Józsa István szocialista képviselőt idézve azzal zárt: "Viszont látásra, tessék viselkedni."

Sallai a zöldségekről beszél

Az uniós csatlakozás óta egyharmadával csökkent a magyar zöldségek előállítása - erről beszél a parlamentben a debreceni egyetem kutatására hivatkozva Sallai R. Benedek (LMP). Nem csak a termelés esett vissza, de a fogyasztás is, mondja a politikus és gazdálkodó. Márpedig a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása az egészséget is szolgálja. Tesz-e a kormány bármilyen intézkedéseket, hogy egészséges élelmiszerek kerüljenek a magyarok elé - kérdezi Sallai, aki a hétfői napon benyújtott egy tervezetet a mezőgazdasági szakbizottság elé, ezt azonban lesöpörték az asztalról.

Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár válaszol. Szerinte Sallai sértettségből beszélt össze-vissza, mert a bizottságban javaslatát nem támogatták. Zsigó ezek után a nyugaton és keleten kapható élelmiszerek közötti minőségi különbségekről beszél. Az államtitkár szerint a kormány mindent megtesz, hogy kiváló minőségű élelmiszer kerüljön a magyar családok asztalára.

Fajvédelemmel nyitja a hetet a KDNP

Vejkey Imre (KDNP) a következő felszólaló a magyar kormány brüsszeli vereségeit sorolja. A zöldek és "kommunisták" támadják a jogi határzárat, az EU két biztosa fenyegeti Budapestet, míg a strasbourgi bíróság volt képes két bangladesinek igazat adni Magyarország helyett. És mindenben benne van a Helsinki Bizottság - sorolja a KDNP-s politikus. Majd egyházi idézetekkel jelzi, hogy ezzel szemben Magyarországnak van történelmi igazsága. Szerinte Nyugaton már nem tudják, mit jelent egy másik ember, és tagadják a férfi és női mivolt misztériumát. Vejkey szerint botrány a strasbourgi ítélet, mögötte a globális hatalmi érdekek húzódnak meg. Az euráb fajjal akarják feloldani az európai nemzeteket - állítja Vejkey.

Völner Pál reagál a kormány részéről, aki kiemeli, hogy az államot perlő két bangladesi írástudatlan volt. Szerinte Magyarország jogszerűen járt el, és fellebbezni fog. A Helsinki Bizottságot "ügyfélkereső civil szervezettnek" nevezte, mert szerinte az adott szervezet keresi a lehetőségeket, hogy Magyarországot beperelje. Az államtitkár reméli, hogy a strasbourgi nagykamara előtt nyerni fognak.

Jobbik - kormány csörte

A Jobbik frakcióvezetője, Volner János korrupciós ügyekkel nyit, "különböző kutatók szerint 400 milliárdot lopnak el korrupciós ügyekkel", Magyarországon azok gyarapodnak a leggyorsabban, akik a kormánypárttal és a miniszterelnökkel jó kapcsolatot ápolnak - mondja a politikus, majd sorolja is a haverokat, bár egyet téveszt, Garancsi István helyett Garancsi Tibort mond. Arról beszél, amit lehet, elszámoltatással kell visszaszerezni, amit úgy nem lehet, azt az adórendszeren belül kell megoldani. Majd jön egy kis Jobbik önreklám, sorolja a párt adójavaslatait, 2018 után például bevezetnék a földesúr adót.

Dömötör Csaba államtitkár azzal vág vissza, ha a Jobbiknak fontos a közpénz védelme, tisztázzák a párt körüli áfacsalás botrányt, azt, hogyan folyik egy rejtélyes tanácsadóhoz jobbikos pénz, hogyan szerzett egy párttal szövetséges polgármester ingatlant úgy, hogy azt még a lakásmaffia is megirigyelné. Hosszan érvel a Jobbik balra tolódása mellett, majd rátér arra, hogy a párt eladta lelkét és egy oligarcha politikai cselédének szegődött. "Ha annyira ragaszkodnak az adóemeléshez, az új gazdájukat adóztassák meg, ne a családokat."

A válasz alatt folyamatos volt a közbekiabálás, Kövér újra fegyelmezett: "Önöket végighallgatni sem kell kisebb önuralom" - szólt oda a Jobbiknak.

Strasbourgtól Soros Györgyig

Kósa Lajos (Fidesz) is a strasbourgi bíróság ítéletét kritizálja. A frakcióvezető szerint azzal léptünk be az unióba, hogy ott a jog uralkodik, ám most csalódottan veszi tudomásul, hogy az EU képtelen megoldani a létét fenyegető migrációs válságot, miközben felszámolja a jogkövetést. Ezzel szemben Magyarország sok pénzért védi az unió déli határait, és tartja be a közös dublini politikát. Kósa szerint dicséretet is kapunk Európából. Ehhez képest volt megdöbbentő a strasbourgi bíróság döntése. Kósa szerint ha ez így marad, általánosságban szűnik meg az unióban a jogállamiság. A Fidesz frakcióvezetője az ítélet indoklását igyekszik cáfolni. Ez nem jogi döntés, hanem politikai - mondja Kósa, aki szerint Soros György ügynökei perelték Magyarországot.

Dömötör Csaba államtitkár őrült ítéletről beszél, ami miatt dobott egy hátast, majd még egy hátast. Dömötör az ítélet részleteit sorolja. Szerinte a bangladesiek gazdasági bevándorlók voltak, túlzóak voltak a követeléseik, és a kormány szerint döbbenetes, hogy Strasbourg egy uniós tagállamtól, Görögországtól féltette a bevándorlókat. De Dömötör szerint az igazi botrány, hogy egy Soros György pénzéből működő civil szervezet támadta meg az országot. A civilek ráadásul pénzt keresnek az egészen, mert a bíróság a perköltséget megítélte a felperesnek. Megáll az ész - mondja.

Elmúltnyolcévezés az interpellációkban

Az MSZP-s Korózs Lajos a védőnők fizetésemelését, és a pályán eltöltött idő elismerését kéri számon a kormányon, egy halom levél mögül, amelyet védőnőktől kapott. Azt mondja, egyes tanári kategóriákhoz képest 100 ezer forinttal keresnek kevesebbet a védőnők, ráadásul egy kezdő ugyanannyit kap, mint egy régóta a pályán lévő.

"A kormány csak ünnepli a védőnőket, a bérekben nem tett rendet."

Rétvári Bence államtitkár az "elmúltnyolcévvel" vágott vissza, "rajtunk azt kérje számon, amit tettünk, ne azt, amit önöktől örököltünk." Arról beszél, 17 milliárd helyett már 25 milliárdot fordítanak védőnői szolgálatra, és egy rendeletmódosítás után a szolgáltató már nem nyelheti le a többletet, így a tavalyi 2 milliárdot már a védőnők béremelésére kellett költeni. Azzal egyetért, hogy folytatni kell az emelést.

Korózs nem fogadta el a választ, a parlamenti többség viszont igen.

Az LMP-s Sallai Róbert Benedek azt kéri számon, miért Csányi Sándor agrárbirodalom kapja a legtöbb támogatást, a támogatások eloszlásában várható-e változás. Kiss Miklós Zsolt államtitkár azt mondja, a Bonafarm 1 milliárddal kap kevesebbet évente, az 500 legnagyobb gazdaságtól évek alatt 40 milliárdot vettek el. Sallai nem fogadta el a választ - továbbra is úgy látja, a Fidesz bebetonozza a rendszert, aminek a leváltására esküdött -, a parlament viszont igen.

A jobbikos Vágó Sebestyén is a gyermekvédelmi törvény módosításával jön, majd a már elhangzott napirend előtti felszólalás miatt módosítva azt kérdezi, volt-e ilyen megkeresés Andy Vajnától, és érdemben foglalkozott-e vele a minisztérium. Rétvári Bence nem hagyja ki az élcelődést azon, hogy a szocialisták is ezzel jöttek, "biztos azonos helyről kapják". Itt újabb zúgolódás volt, amire Kövér megint odacsapott: "uraim, mire ez az idegeskedés, nyugi." Az államtitkár hosszan beszél a magyar filmsikerekről, majd azt mondja, minden megkeresést érdemben megvizsgál a minisztérium. Majd a válasz végén azt mondja, mindig a gyerekek érdekeit veszik figyelembe.

Vágó nem fogadja el a választ, mert nem tudta meg, a minisztérium kapott-e ilyen megkeresést. Majd újabb összeesküvést buktat le: ugyanúgy jóreggeltet kíván reggel az ismerőseinek, mint a szocialisták.

Hörcsik Zoltán és Tessely Zoltán (Fidesz) közösen interpellálja saját kormányát, és visszatekintenek az előző uniós támogatási ciklus mérlegére. A képviselők szerint a kormánynak köszönhetően a pénzt sikerült lehívni. A sok siker után az interpellációt felolvasó Tessely kérdésként még több sikerre kíváncsi kormánya részéről.

Csepreghy Nándor államtitkár válaszol. Szerinte a szocialista kormány Brüsszel érdekeit képviselte a fejlesztéspolitikában és nem a közérdeket szolgálta. Ám szerencsére jött a kormányváltás. Tessely elfogadta a választ.

Heringes Anita (MSZP) szerint a magyarokat egyre inkább bosszantó problémáról beszél. A Magyar Posta az MSZP képviselője szerint egyre többször késik, és most már a sárga csekkek sem érnek ki időben a polgárokhoz. Ez márpedig hatalmas probléma, mert az emberek fizethetik meg a csekkek késedelmét.

Fónagy János szerint az uniós előírások szerinti törvényt betartják, ami rögzíti: a belföldi levelek 97 százalékának öt napon belül meg kell érkezniük. Az államtitkár szerint nem nőtt a panaszok száma. Ugyanakkor minden küldemény fontos szerinte, így készülnek új szabályok. A csekk késedelmes kipostázása miatt az ügyfélnek nem lehet kára.

A Fidesz és a sajtószabadság

A jobbikos Pintér Tamás azt kéri számon, Dunaújvárosban miért közpénzből finanszírozzák a Lokál nevű "szennylap" terjesztését. Az Eximbank hiteléből megvett TV2 és a közmédia évi 20 ezer forintot vesz ki az emberek zsebéből évente, ebből finanszírozzák a kormánypropagandát, a Médiatanács pedig nem lép.

Dömötör Csaba államtitkár nem válaszol a Lokálos kérdésre, helyette azt mondja, a kormány számára a sajtó és véleményszabadság alapvető érték, a sajtó sokszínű, és felemlegeti a Kurucinfót, amit a Jobbik emberei adtak az országnak. Majd újra Simicskázik egy óriásit: "maguk egy médiatulajdonos oligarcha zsoldjába szegőtek, ha a médiáért aggódnak, az új gazdát kérjék számon."

Hollik István (KDNP) először is az államtitkár most megszületett gyerekéhez gratulál, majd hasonlóan kritikus stílusban bölcsödei ellátásról beszél. Rétvári Bence megköszönte a jókívánságokat, majd folytatta a kormány bölcsödei programjának dicséretét. És vajon elfogadta Hollik úr a reagálást? Szerencsére igen, és válaszában újabb kormányzati intézkedéseket sorol.

Az LMP-s Sallai Róbert Benedek a paksi bővítésről interpellálja az államtitkárt, azt mondja, a magyaroknak 4 ezer milliárdba kerülő beruházás hosszú távon veszteséges lesz, ezt az egyetlen, általa propagandaanyagnak minősített hatástanulmány is alátámasztja. Szerine ez lesz az évszázad legrosszabb beruházása, ami ellentétes az energiafogyasztók érdekeivel. Szerinte kérdés, mi lesz a következő 60 évben: tartósan dupla ár, 20. századi technológia, vagy van-e esélyük az embereknek véleményt nyilvánítani a kérdésről?

Utóbbira Csepreghy Nándor államtitkár nem reagál, azt mondja, régóta vitáznak Paksról, a tényeket az LMP-sek nem veszik figyelembe. Azzal vág vissza, a teljes Európai Bizottsági jelentés nem veszteségről beszél, hanem arról ír, hogyan tudja az állam felhasználni a paksi kapacitásból származó nyereséget. "Hogy ez nem akkora nyereség, ami egy piaci befeketetőnek megérné? Valóban, de az állam nem is piaci szereplő" - mondja Csepreghy. A kormány számára ez szuverenitáskérdés, az ellátást fenntartható áron biztosítják.

Sallai nem fogadja el a választ, a parlament igen.

A fideszes Selmeczi Gabriella (Fidesz) a CSOK-ról öninterpellál, közben szídja az MSZP-t. Rétvári sorolja az adatokat és szabályokat, Bánki Erik, a társintellpáló örömmel fogadta a felsorolt adatokat, "teljes sikertörténetről tudunk beszélni", a választ elfogadta.

Érdekes meglátás: a kormány a multikat képviseli Brüsszelben

Sallai Róbert Benedek azt mondja, a kormány a társasági adócsökkentésért és a munkahelyteremtési támogatásért aggódik, ez a két tétel viszont inkább a mulitiknak jó. Sallai szerint "Orbán a multik érdekkijárója, nem pedig a magyarok érdekeit képviseli Brüsszelben." Cseresnyés Péter államtitkár nem érti, hogy mondhatja Sallai, hogy a társasági adó mértéke csak a multiknak hasznos, hiszen ha az adó csökken, az mindenkinek csökken. Azt sem érti, miért baj, hogy a kormány támogatja a foglalkoztatottak számának növelését.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!