szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Miért menti meg a kormány Farkas Flóriánt? – kérdezte Teleki László szocialista politikus, de érdemi választ nem kapott.

A szocialista Teleki László arra kíváncsi, büntetőjogilag mit eredményez az a lopás, amit lehetett látni a Farkas Flórián vezette szervezetnél. Farkas miniszteri biztosként felügyelte a Híd a munka világába nevű programot, egy időben a hasonló nevű szövetkezetet is vezette. 1,6 milliárd forintot költhettek volna a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásának segítésére, ehelyett sok kétes beruházásuk volt, például drágán béreltek irodákat. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma vizsgálta a projektet, majd visszakérte az Országos Roma Önkormányzattól (ORÖ) a támogatási összeget. A csavar, hogy év végén szinte a teljes összeget támogatásként vissza is utalta a kormány az ORÖ-nek.

A költést az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala is vizsgálja. Farkas Flórián viszont nincs veszélyben, 2014 decembere óta miniszterelnöki biztos, ez továbbra sem változott. Teleki László azt mondja, a cigányság megítélése mélypontra jutott, ez Farkas Flórián hibája.

"A kormány kezdeményezzen valós eljárást, hogy kiderüljön, bűnöző vagy nem bűnöző."

Rétvári Bence államtitkár válaszában azt mondta, a kormány számára prioritás, hogy az ORÖ működése megmaradjon, ehhez nyújtott támogatást év végén, fontos, hogy a romákat segítő felzárkóztatási programok jól fussanak. (Itt Rétvári az Út a munka világába programra nem tért ki, egyéb sikereket sorolt. Arra korábban még Lázár János miniszter is azt mondta, "hát, volt ennél sikeresebb programunk is".)

"Nem tudok arról, hogy Farkas Flórián felelősségét bármilyen eljárásban megállapították volna" – mondta Rétvári. A minisztériumi vizsgálat is csak szabálytalanságokat talált, személyi felelősséget nem állapított meg.

Teleki szerint szándékosan félreértették, nem Farkas büntetőjogi felelősségéről beszélt – holott valóban úgy lehetett érteni –, szerinte a kormányon lévő politikusok felelőssége, hogy ha valakiről ilyen hírek megjelennek, annak visszavonják a megbízását.

"Ha egy másik civil szervezetnél fordulna elő ilyen, azt biztos figyelnék."

Rétvári erre még kevésbé adott érdemi választ, tovább sorolta, milyen sikeres programjaik vannak a romák felzárkóztatása érdekében.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!