Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Fürjes Balázs megpróbálta elmagyarázni, miért került sokkal többe egy stadion a másiknál. Megnéztük, a valóság mennyire esik egybe a szavaival – egyezések helyett inkább eltéréseket találtunk.

Interjút adott Fürjes Balázs kiemelt projetekért felelős kormánybiztos, a 444 cikkében próbálta elmagyarázni, miért is nagyobb háromszor az új Puskás-stadion egy férőhelyre jutó költsége a 2014-ben átadott FTC-stadionhoz, a Groupama Arénához képest. Fürjes több dolgot említ: "a stadionok ára a nézőszám emelkedésével nem egyenes arányban, hanem exponenciálisan nő. Nagyobb tető- és erősebb tartószerkezetekre és födémekre van szükség a rohamosan dráguló felső szintek miatt. A helyes összehasonlítási alap ezért a közel azonos időben épült, közel azonos méretű stadion. (...) A másik nagyon fontos különbség az építkezés időpontja." Illetve az is fontos, hogy a fejlesztés kezdőpontjakor, 2012-ben és most más volt az építőipar helyzete, most minden drágább, mert a cégek dúskálhatnak a megrendelésekben.

Megpróbáltuk stadionár-feltáró cikkek nyomán igazolni a kormánybiztos szavait: megnéztük, az ugyanakkora, értsd ugyanolyan férőhelyet biztosító stadionok mennyibe kerültek. Az összkép elég érdekes:

Kicsik

  • Pancho Aréna, Felcsút – 3600 férőhely – átadás éve: 2014 – ár: 3,8 mrd forint (UEFA 2-es kategória)
  • Szolnok Tiszaligeti Stadion – 3750 férőhely – átadás éve: 2016 – ár: 1,2 mrd forint (Orbán Viktor közlése a stadionavatón)

Fürjes érvelése itt már nem tűnik helytállónak: ugyanakkora stadionok között is lehet hatalmas eltérés árban úgy, hogy a régebbi kerül többe.

Nagyobbak

  • Gyirmót-Győr, Alcufer Stadion – 4500 férőhely, átadás éve: 2015, ár: 900 millió (ehhez a stadionhoz nem köthetőek kormányközeli celebek egyedül, a pénzt önrész+tao-forrásból hozták)
  • Mezőkövesd Városi Stadion – 5000 férőhely, átadás éve: 2017, ár: 1,25 mrd (UEFA-besorolású, nemzetközi meccseket is lehet rendezni benne)
  • MTK, Hidegkuti Nándor Stadion – 5322 férőhely – átadás éve 2016, ár: 6,3 mrd (bár megígérték, nincs meg az UEFA 3-as besorolás)

Mellbevágó a két, ugyanolyan férőhelyet biztosító, ugyanakkor épült UEFA-kompatibilis stadion közötti 5 milliárd forintos differencia.

Épül a stadion
©

És akkor vegyük hozzá a Vasas új stadionját:

Fürjes logikája alapján a Vasas stadionjának jóval többe kéne kerülnie, mint az MTK-énak. És aztán lépjünk még egyet:

  • Kispest, Bozsik Stadion – 8000 férőhely, átadás várható éve: 2018-9, ár: 5,5 mrd (UEFA 4-es besorolás)

Hogy lehet, hogy a kispesti stadion olcsóbb, mint a nála kisebb és korábban elkészülő MTK-stadion? Ekkor érkezik a kétségkívül luxuskategória Szombathely:

  • Szombathely, Haladás Stadion – 8500 férőhely, átadás várható éve: 2017-8, 15,2 mrd (sportcsarnokkal, tévéstúdióval) (UEFA 4-es besorolás)

10 milliárddal kerül többe, mint a kispesti, szintén UEFA 4-es besorolású stadion.

Tízezren túliak

  • Székesfehérvár, Sóstói Stadion – 14 500 férőhelyes, átadás éve: 2017, ár: 14,7 mrd (természetvédelmi területet is fejlesztik) (UEFA 4-es besorolás)
  • Diósgyőr, DVTK-stadion, 15 ezer férőhely, átadás éve: 2017, ár: 10,8 mrd (bontás is) (UEFA 4-es besorolás)

És már megint a kisebb kerül többe. Fürjes úrnak érdemes volna új magyarázatot keresnie.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!