szerző:
hvg.hu

Akárcsak a váci püspök, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke is keresztényi kötelességnek tartja a menekültek segítését.

A katolikus egyház két igazságot próbál egyensúlyban tartani: egyrészt a bevándorlóknak is megvannak kötelességeik, de azoknak segíteni kell, akiknek az élete lehetetlenné vált – mondta a Hír TV-nek az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke. Székely János szerint a katolikus egyház tagjainak legalább annyit meg kell tenniük, hogy próbálnak segíteni a már határokon belül lévő menekülteknek.

Az esztergomi püspök úgy látja: egyre többen segítenek itthon a menekülteknek, például befogadó nyilatkozattal, vagy azzal, hogy munkát adnak nekik. Nem Székely János az egyetlen egyházi vezető, aki a kormány menekültellenes retorikájával ellentétes nyilatkozatot tesz.

A váci egyházmegye püspöke korábban valóságos mozgalmat indított el, amikor azt tanácsolta, hogy aki teheti, fogadjon be egy legálisan Magyarországon tartózkodó menekültet. Beer Miklós két embernek segített, ők a püspökség ellátásában dolgoznak.

Beer Miklós tavaly decemberben a hvg.hu-nak is adott interjút. Ebben elmondta: van, amiben egyetért Orbán Viktorral, de kritizálja a kormány menekültpolitikáját, és szerinte szomorú, hogy migránsügyben sokan támadják a pápát is.

A Hír TV emlékeztet: egyházi vonalon a korábbi Református Menekültmisszió munkatársai által alapított Kalunba csoport is segíti a menekültek integrációját, de szálláskeresésükben és nyelvtanulásukban is szerepet vállal. Magyarországon tavaly 154 menedékkérőt ismertek el menekültként, több mint 200-an pedig oltalmazott státuszt kaptak. Ezzel egy időben majdnem 50 ezer eljárást szüntettek meg.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Itthon

Beer püspök lényegében kimondta, hogy az egyház szegregál

"Ahol átvettünk iskolákat, ott a környékről elszívjuk a nem cigány gyermekeket, akiknek aránya tehát növekszik az állami iskolákban. Ez engem is nagyon bánt, hiszen egyik szívügyem a cigányság nyomorúságának enyhítése, az iskolák szegregálódása pedig éppen az ellenkező irányban hat" - mondta Beer Miklós püspök, a váci egyházmegye első embere.