szerző:
hvg.hu/MTI

A miniszter azzal érvelt az önkényuralmi jelképeket tiltó határozat mellett, hogy Hollandiában se lehetne horogkeresztes logóval ellátott sört árulni.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn az Országgyűlésben, az önkényuralmi jelképek kereskedelmi hasznosítását célzó törvényjavaslat mellett érvelve, hangsúlyozta, hogy az indítvány benyújtásának egyik oka, hogy a Heineken-csoport piaci erőfölényével visszaélve ellehetetlenítette az Igazi Csíki Sör erdélyi előállítását és forgalmazását.

A miniszter az általa is jegyzett előterjesztésről szólva kijelentette, indítványuk elsősorban azoknak az emberi méltóságát védi, akik a nemzetiszocialista, illetve kommunista jelképek kereskedelmi használatakor sértve érzik magukat a holokauszt túlélőiként, vagy a kommunizmus áldozataiként. Egy hasonlatot is elejtett, melyben úgy fogalmazott, "nem hinné, hogy Hollandiában egy horogkeresztes Heineken forgalmazására lehetőség nyílna".

Lázár János  arra kérte képviselőtársait, hogy minden esetben védjék meg a magyar nemzeti érdeket is, így amennyiben azt "védjegy vonalon" támadják, akkor arra egy védjegyüggyel válaszoljanak.

A Heineken-csoport stratégiai partnere a kormánynak, ezért a javaslat nem munkaadóként és adófizetőként támadja a céget, csak azt szeretné elérni, hogy a multinacionális cégek is tiszteletben tartsák a magyar nemzeti érdeket - fejtette ki a miniszter.

Burány Sándor szocialista képviselő szerint azonban  Lázár Jánosék javaslata kimondottan a Heineken elleni bosszú része. Szerinte az Igazi Csíki Sör Borsodi színvonalú ital, amit kézműves áron értékesítenek, ezt nemzeti marketinggel próbálják meg elfedni. Ettől még azonban nevetséges a Heineken Románia támadása is, hiszen a Csíki nem is hasonlít az ő termékére. Mindennél rosszabbnak tartja viszont a magyar kormány reakcióját, amelyik "bunkósbotként használná a törvényhozást" - írta meg az Index.

Ez a harc lesz a végső? Semjén és a kommunisták a Heineken ellen

„Absztrakt erkölcsi megfontolás" vezérli a magyar kormányt, amikor meg akarja tiltani az önkényuralmi jelképek használatát a kereskedelemben. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egyebek között így indokolta, miért tiltanák el a Heinekent attól, hogy a Magyarországon forgalmazott termékén szerepeljen a logó szerves részét alkotó vörös csillag.


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!