szerző:
hvg.hu

"A magyar társadalomnak szüksége van a civil szervezetek munkájára. Ezért elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egyes politikusok nyilatkozataikban megpróbálják a civileket lejáratni és megosztani" – olvasható a civil szervezetek közös közleményében.

Többek között az Artemisszió Alapítvány, a Társaság a Szabadságjogokért  (TASZ), a Magyar Helsinki Bizottság, az Ökotárs Alapítvány, A Város Mindenkié, az Átlátszó, a Humán Platform, az Igazgyöngy Alapítvány, a Krétakör, a K-Monitor, a Budapest Pride, a Színházi Kritikusok Céhe, a Tanítanék Mozgalom, a NANE Egyesület írta alá azt a közös állásfoglalást, amelyben elutasítják a kormány civileket megbélyegző és korlátozó törekvéseit. Az eddig csatlakozó 101 szervezet elutasítja a kormány korlátozó és megbélyegző törekvéseit, mivel "olyan ügyekkel foglalkoznak, amikre mások nem fordítanak kellő figyelmet" – olvasható a közös állásfoglalásban.

"Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az új jogalkotási elképzelésekről és a 'nemzeti konzultációról' csak a sajtóból értesüljünk, hogy egyes politikusok nyilatkozataikban megpróbálják a civileket lejáratni és megosztani. Elvárjuk, hogy az új törvény(módosítás) az érintettek bevonásával, szakmai vitában nyerje el végső formáját, ahogy az egy demokratikus jogállamban elvárható, és ahogy azt Magyarországon is jogszabályok írják elő. Követeljük, hogy a civil szektor, a civil szervezetek működésének szabályozása az átláthatóság, a támogatások és a tevékenységek szempontjából egységes, a nemzetközi és európai normáknak megfelelő legyen, és biztosítsa az állampolgárok jogát ahhoz, hogy szabadon szerveződjenek és keressenek forrásokat tevékenységükhöz" – fogalmaz a közlemény.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a TASZ korábban levélben kérte Trócsányi László igazságügyi és Balog Zoltán emberi erőforrás minisztert, hogy a kormány "civilvegzálási törvényként" emlegetett javaslat tervezetét a benyújtás előtt tegyék közzé és tartsanak róla érdemi egyeztetést, amelyen a civil szervezetek is elmondhatják véleményüket.

Haladék "soroséknak": a kormány még keresi a fogást a civileken

A kormánynak fontos az emberek véleménye, ezért nem dönt egyedül a külföldi támogatást kapó civilek elszámoltatásáról - erre hivatkozva csúszik több mint egy hónapot a civil törvény márciusra ígért benyújtása. A valóságban még a minisztériumok sem találták meg azt az "észszerű" értékhatárt, ami csak a "sorosbérenc" civilek életét keseríti meg, a "rendesekét" nem.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!