szerző:
hvg.hu

Hétszázan vállalkoztak rá, hogy teljesítik a nemzetközi Budapest Kupa Regatta evezős verseny 4500 méteres távját. Idén a versenyre látogat a brit evezős szövetség elnöke, Annamaria Phelps és a nemzetközi evezős szövetség, a FISA elnöke, Jean-Christophe Rolland is.

4500 méteres táv az Óbudai-sziget északi csücskétől indul, a sziget menti Duna-ágat követi, és a Margitsziget budai oldalánál kikötött, a Danubius Nemzeti Hajós Egylet Wesselényi Csónak házának vonalában végződik. Idén rekordszámú nevezés érkezett az evezős évadnyitó, a 27. Gróf Széchenyi István emlékverseny és 7. Nemzetközi Budapest Kupa Regattára.

Az április elsején megrendezésre kerülő Budapest Kupa Regatta célja, hogy visszaemelje Budapestet a nemzetközi evezős életbe, felpezsdítse a 60-as évekig jelentős helyi amatőr és elit evezős életet, és hogy bemutassa: az evezés mindenki számára elérhető testmozgás, mely bármely korban elsajátítható, télen, nyáron űzhető.

A szervezők vallják, hogy minden versenyen teret kell biztosítani a közös induláshoz a fogyatékkal élő sportolók számára is. Ezért a Budapest Kupa Regatta életre hívta a „Plusz egy kromoszóma” sprint ergométer futamot, ahol olimpikonok közösen a Down Alapítványból érkező lelkes atlétákkal csapatokban mérik össze erejüket ergométeres evezős futamokban. Az ergométeres verseny részeként 500 méteres bemutató versenyt húznak más sportágak versenyzői, olimpikonjai is. Az evezős ergométer, az evezés víz nélküli, szárazföldi változata.

©

A regatta névadója, Gróf Széchényi István az 1820-as években tett angliai útja alatt szeretett bele az evezésbe, mint mozgásformába, és hazatérve barátjával, Wesselényi Miklós báróval rögtön el is kezdte népszerűsíteni a sportot. Angol barátjával 1827. május 16-án Bécsből Pozsonyba evezett saját hajóján. Ez az időpont számít a magyar evezős sport kezdetének. 190 éve történt. Ezt ünnepelve, és a verseny egyre nagyobb nemzetközi jelentőségét elismerve idén a versenyre látogat a brit evezős szövetség elnöke, Annamaria Phelps és a nemzetközi evezős szövetség, a FISA elnöke, Jean-Christophe Rolland is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!