szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Miközben a CEU-ért tüntettek Budapesten, kiszivárgott a civil szervezetek megrendszabályozását célzó törvénytervezet. Nincs benne szó vagyonnyilatkozatról, de bejelentési kötelezettségről igen. Amelyik szervezet külföldi pénzt kap, jelenteni kell ezt, és öt évig megbélyegzik miatta.

Az utolsó ilyen utalástól még öt évig kell minden publikációjában szerepeltetnie egy civil szervezetnek azt, hogy külföldről fizetik – ez áll a 444 által ismertetett törvénytervezetben.

Összefoglalásuk szerint a következőket rendeli el a jogszabály:

  • Ha  egy egyesület vagy alapítvány külföldről kap támogatást, akkor 15 napon belül köteles ezt bejelenteni a bíróságon, és a tranzakciót részleteznie is kell. A bejelentéssel az adott szervezet külföldről támogatott szervezetté válik.
  • Az új besorolás megjelenik az állam által működtetett Civil Információs Portálon.
  • A szervezetnek is közzé kell tennie a minősítést a honlapján, és ettől fogva fel kell azt tüntetni az általa kiadott mindenféle sajtótermékben, kiadványban, szórólapon.
  • Ha egy szervezet ezt elmulasztja, bírságot kaphat, majd az ügyészség akár törölheti is a nyilvántartásból. Ez a megszüntetéssel egyenértékű.
  • A listáról csak az utolsó külföldi utalást követő öt év végeztével lehet lekerülni.

A 444 a törvényjavaslat teljes szövegét ismerteti indoklással együtt. Ez az általuk kirakott dokumentum.