szerző:
Balázs András

A debreceni egyetemi vezetés propagandatevékenységének elutasítása mérföldkőnek számít. Vélemény.

A CEU ellen zajló lejárató kampány politikai motivációit a hazai és nemzetközi akadémiai szféra tiltakozása mindenki számára nyilvánvalóvá tette. Mára a lakosság írni-olvasni készségszinten tudó részét a kormányzati kommunikáció hamis narratívája aligha téveszti meg.

Ennek dacára a Debreceni Egyetem kancellárja elsőként üdvözölte a CEU ellehetetlenítésére irányuló törvényjavaslatot, pénteken pedig a Kaposvári Egyetem rukkolt elő kurzuskonform kommünikével.

A két egyetem egy hét eltéréssel ugyanazt az érvkészletet használta. A páratlan ritmusérzékkel elővezetett nyilatkozatok arra utaltak, hogy a CEU jogi kettőssége a hazai intézményekkel szemben aránytalan versenyelőnyt biztosít. A megszólalók azonban nagyvonalúan siklottak át néhány fontos tény felett. Egyrészt a CEU minden szempontból megfelel a bejegyzésekor hatályos jogszabályoknak, másrészt a kettős diploma kibocsátásának lehetősége a hazai egyetemek számára is adott.

Bár a CEU-val való partneri viszonyt mindkét nyilatkozat hangsúlyozza, a megszólalások pártatlan vélemény helyett politikai állásfoglalásnak hatnak. A Debreceni Egyetemmel szemben – ahol a magyar felsőoktatási intézmények közül a legtöbb külföldi diák tanul – a Kaposvári Egyetemet aligha a CEU által kínált amerikai diplomák tartják vissza a nemzetközi felsőoktatási rangsor élmezőnyétől.

Különös világlátásról árulkodik, hogy miközben sokan a #IstandwithCEU vagy #CEUvalvagyok felirattal vállalnak szolidaritást a megtámadott intézménnyel, a Debreceni Egyetem kancellárjának nyilvános profilképén az #IstandwithUD, illetve a #aDEBRECENIEGYETEMMELvagyok megjegyzés szerénykedik.

Az egyetemi vezetők MTI-nek adott nyilatkozatai feladták a leckét a korlátozott többpártrendszer logikájában kevésbé otthonosan mozgó egyetemi polgárságnak. Egy hét dermedt csend után a Debreceni Egyetem oktatói és hallgatói nyílt levélben álltak ki a Közép-európai Egyetem mellett. Ugyan az egyetem kancellárja a kormányzat ingatag érvrendszerét igyekszik aládúcolni, a petíció aláírói az egyetemi autonómia, illetve a CEU tudományos életben betöltött szerepére hivatkoznak.

A nyílt levél kiemeli, hogy a CEU zavartalan működése a magyar tudomány egészének, így a Debreceni Egyetemnek is alapvető érdeke. A Közép-európai Egyetem támogatása az általa biztosított nemzetközi kapcsolatrendszeren túl az oktatás szabadságához, a kutatás függetlenségéhez való ragaszkodás.

Ne legyünk persze igazságtalanok. Miközben az egyetemi vezetők egy pályakezdő CÖF-szóvivő hevületével mantrázzák a kormányzati kommunikáció szövegpaneleit, valójában ők értették meg először a miniszterelnök üzenetét. A rendszer kritikátlan kiszolgálása immár nem csupán a forrásteremtés és személyes előrejutás záloga, hanem az intézményi létezés feltétele is.

Bár a Debreceni Egyetemen történt pengeváltás az illiberális csatazajban alig hallható, az egyetemi vezetés propagandatevékenységének elutasítása mérföldkőnek számít. A szabadság szimbólumává váló CEU-t a fővárosi értelmiség életforma-tüntetői mellett sokan saját egzisztenciájukat kockáztatva vették védelmükbe.

Az országos és nemzetközi tiltakozás ellenére a Közép-európai Egyetem sorsa egyelőre bizonytalannak látszik. Ebben az időszakban nem csupán a demokrácia maradéka, hanem a magyar felsőoktatás összetartása is vizsgázik.

(A szerző a Debreceni Egyetem PhD-hallgatója.)

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!