szerző:
hvg.hu

Tízezres tömeg gyűlt össze szerda délután a Hősök terén, hogy a CEU-t ellehetetlenítő jogszabály, illetve az úgynevezett civiltörvény ellen tiltakozzanak. A jó hangulatú demonstráció után a tömeg egy része a Fidesz Lendvay utcai székházához, majd a Kossuth térre, végül az Oktogonra vonult. Kiderült, szombat délután a Szabadság téren lesz a következő meghirdetett tüntetés.

Negyedik napja tartanak a tiltakozások Budapesten, szerdán a civiltörvény módosítása miatt tartanak demonstrációt a Hősök terén. A parlament előtt lévő javaslat szerint külföldről támogatottnak minősíthetnek civil szervezeteket, akikre más szabályok vonatkoznának. A Hősök Vétója - Heroes' Veto címet viselő tüntetésre előzetesen a Facebookon 13 ezren jelezték, hogy részt vesznek rajta, 15 ezren, hogy érdeklődnek iránta, és további 63 ezren kaptak rá meghívást.

 • A budapesti tüntetéssel egyidőben vidéken is tartanak demonstrációkat: Békéscsabán, Debrecenben, Miskolcon, Pécsen, Sopronban, és Szegeden is.
 • Külföldön is lesznek megmozdulások: Berlinben, Brüsszelben , Londonban és Helsinkiben is.  
 • A rendezvényhez közel száz civil szervezet is csatlakozott.
 • A Hősök tere közepén egy nagy szív formáját üresen hagyják a tüntetők - ez az ország dobogó szívét szimbolizálja, ebbe azt írták: "CIVIL".
 • A rendezvényen felszólalt Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója, L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője, és Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója.
 • A demonstráció után sokan a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz mentek, ahol papírrepülőkkel dobálták meg a rendőrsorfalat. A rendőrök felszólították a tüntetőket, hogy hagyjanak fel a jogsértő magatartással és távolodjanak el a rendőrsorfaltól.
 • A tüntetők az Oktogon, majd a Nyugati pályaudvar felé vonultak. Sokan letáboroztak az Oktogonon, ahol blokkolják a forgalmat.
 • A tömeg nagyobb része tovább vonult a Nyugati felé, ahonnan a Bajcsy-Zsilinszky úton a Deák térre, majd az Astoriára és a Ferenciek terére vonultak. Innen a Váci utcán át indultak ők is a Kossuth térre.
 • Több ezren viszont levágták az utat és egyenesen a Kossuth térre mentek.
 • Innen a rendőrökkel némi egymásnak feszülés után újra az Oktogonra vonultak a tüntetők, ahol bulihangulatban foglalták el a teret.
 • Szombaton fél 6-ra a Szabadság térre szerveznek új tüntetést.

Élő adásunk a tüntetésről:

1 2 3 4 5 6 7
18
Sorrend megfordítása

Török Gábor: úgy jár a Fidesz, mint a szocialisták

"Ha valaki a mostani tüntetések következményeit keresi, akkor itt egy fontos válasz. Ettől holnap nem bukik meg a kormány. Valószínűleg holnapután sem. De egy generáció (jelentős része) elveszhet számukra: hasonlóan, ahogy ezt korábban a szocialistáknál láttuk" - írta ki a politikai elemző a Facebook oldalára.

Már a Nagykörúton járnak

Közben azt skandálják: "aki dudál, velünk van!" A dudáló autók közsöntik a menetet.

Megint vonulnak a tüntetők az Alkotmány utcán

Az éjjel soha nem érhet véget című számot éneklik, de új szöveggel, amely így hangzik: "Bayer Zsolt, kurvára véged!"

A TV2 legalább megtalálta a tüntetőket az adás elején

A Tényekben most nem hangzott elm hogy kevesebben vannak, mint várták, de az sem, hogy a civil törvény az oroszokéra hasonlít. Izraellel és Amerikával példálóztak, utóbbival hosszabban. Egy fricskát is kapott tőlük a tüntetés: politikamentesnek hirdették, mégis, mást se lehetett hallani, mint hogy a kormány hogyan vegzálja a civil szervezeteket. (A szervezők nem így értették a politikamentességet, hanem úgy, hogy pártszimbólumokat nem akarnak látni - a szerk.)

Egy csoport a Kossuth térről az Oktogonra akar indulni

"Nem akarunk ide bemenni, vonuljunk az Oktogonra" - adják ki a jelszót. Mások feldobják, hogy menjenek el Orbánhoz, a Cinege utcába. Sokan azért kezdenek elszállingózni.

©

Egy lány EU-zászlót akar kitűzni

A vele lévő fiú a nyakába vette, a lány azt kiabálja, hogy "tűzzük ki, tűzzük ki!".

Nem az ő elnöke

©

Újabb rigmusok a Kossuth térről

Szó szerint idézzük ezeket:

 • "Holnap veletek basznak ki!"
 • "Moszkva! Moszkva!"
 • "Szexista geci"
 • "Elloptátok az országot, hejj"
 • "Vigyen el a kisvasút!"
 • "Orbán geci, Áder nyeli!"
1 2 3 4 5 6 7
18

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!