szerző:
hvg.hu

Tízezres tömeg gyűlt össze szerda délután a Hősök terén, hogy a CEU-t ellehetetlenítő jogszabály, illetve az úgynevezett civiltörvény ellen tiltakozzanak. A jó hangulatú demonstráció után a tömeg egy része a Fidesz Lendvay utcai székházához, majd a Kossuth térre, végül az Oktogonra vonult. Kiderült, szombat délután a Szabadság téren lesz a következő meghirdetett tüntetés.

Negyedik napja tartanak a tiltakozások Budapesten, szerdán a civiltörvény módosítása miatt tartanak demonstrációt a Hősök terén. A parlament előtt lévő javaslat szerint külföldről támogatottnak minősíthetnek civil szervezeteket, akikre más szabályok vonatkoznának. A Hősök Vétója - Heroes' Veto címet viselő tüntetésre előzetesen a Facebookon 13 ezren jelezték, hogy részt vesznek rajta, 15 ezren, hogy érdeklődnek iránta, és további 63 ezren kaptak rá meghívást.

 • A budapesti tüntetéssel egyidőben vidéken is tartanak demonstrációkat: Békéscsabán, Debrecenben, Miskolcon, Pécsen, Sopronban, és Szegeden is.
 • Külföldön is lesznek megmozdulások: Berlinben, Brüsszelben , Londonban és Helsinkiben is.  
 • A rendezvényhez közel száz civil szervezet is csatlakozott.
 • A Hősök tere közepén egy nagy szív formáját üresen hagyják a tüntetők - ez az ország dobogó szívét szimbolizálja, ebbe azt írták: "CIVIL".
 • A rendezvényen felszólalt Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója, L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője, és Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója.
 • A demonstráció után sokan a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz mentek, ahol papírrepülőkkel dobálták meg a rendőrsorfalat. A rendőrök felszólították a tüntetőket, hogy hagyjanak fel a jogsértő magatartással és távolodjanak el a rendőrsorfaltól.
 • A tüntetők az Oktogon, majd a Nyugati pályaudvar felé vonultak. Sokan letáboroztak az Oktogonon, ahol blokkolják a forgalmat.
 • A tömeg nagyobb része tovább vonult a Nyugati felé, ahonnan a Bajcsy-Zsilinszky úton a Deák térre, majd az Astoriára és a Ferenciek terére vonultak. Innen a Váci utcán át indultak ők is a Kossuth térre.
 • Több ezren viszont levágták az utat és egyenesen a Kossuth térre mentek.
 • Innen a rendőrökkel némi egymásnak feszülés után újra az Oktogonra vonultak a tüntetők, ahol bulihangulatban foglalták el a teret.
 • Szombaton fél 6-ra a Szabadság térre szerveznek új tüntetést.

Élő adásunk a tüntetésről:

1
4 5 6 7 8
18
Sorrend megfordítása

Palackokkal dobálták meg a rendőröket

A rendőrök ezért felvették a sisakot.

Pankrátormaszkban is tüntetnek

Így fest jelenleg a Kossuth tér:

©
©

Brüsszelben az Európai Bizottság épülete előtt tüntettek

©
©

Közben megérkeztek a Váci utcán vonulók is a Kossuth térre

Egyesültek a tüntetők a Parlament előtt, bár az Oktogonon még mindig vannak több százan.

Zeng a "ti is ülni fogtok!"

A tüntetők egy része leült a rendőrsorfal előtt, azt kiabálják nekik, hogy "ti is ülni fogtok". És időnként Bayer Zsolt is előkerül olyan kontextusban, hogy "Bayer Zsolti, a jó kurva anyád!"

Berlinben is "Bajszos szar" táblával tüntettek

©
©

A Parlament előtti rendőrsorfal

©

Rendőrség: a demonstrációnak vége, marad a céltalan bolyongás

A rendőrség 9 előtt azt közölte, az országban - Békéscsabán, Hódmezővásárhelyen, Miskolcon, Nagykanizsán, Pécsen, Sopronban és Szegeden- véget értek a demonstrációk, rendőri intézkedésre nem volt szükség.

Budapesten a Hősök terén a szervezők 19 óra 7 perckor bejelentették a demonstráció végét. "Az azon résztvevőkből kiváló több csoport céltalanul bolyong a fővárosban. Haladási útvonalaikat a rendőrség biztosítja."

Egy újabb csapat rendőr érkezett a Parlamenthez

Egy egész busznyi rendőr szállt ki a Zoltán utcánál: ők először, a tömeg utána ér be a Kossuth térre. "Szerbusztok", és "bűnözőket védtek" - köszöntik őket a tüntetők.

1
4 5 6 7 8
18

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!