szerző:
hvg.hu

Tízezres tömeg gyűlt össze szerda délután a Hősök terén, hogy a CEU-t ellehetetlenítő jogszabály, illetve az úgynevezett civiltörvény ellen tiltakozzanak. A jó hangulatú demonstráció után a tömeg egy része a Fidesz Lendvay utcai székházához, majd a Kossuth térre, végül az Oktogonra vonult. Kiderült, szombat délután a Szabadság téren lesz a következő meghirdetett tüntetés.

Negyedik napja tartanak a tiltakozások Budapesten, szerdán a civiltörvény módosítása miatt tartanak demonstrációt a Hősök terén. A parlament előtt lévő javaslat szerint külföldről támogatottnak minősíthetnek civil szervezeteket, akikre más szabályok vonatkoznának. A Hősök Vétója - Heroes' Veto címet viselő tüntetésre előzetesen a Facebookon 13 ezren jelezték, hogy részt vesznek rajta, 15 ezren, hogy érdeklődnek iránta, és további 63 ezren kaptak rá meghívást.

 • A budapesti tüntetéssel egyidőben vidéken is tartanak demonstrációkat: Békéscsabán, Debrecenben, Miskolcon, Pécsen, Sopronban, és Szegeden is.
 • Külföldön is lesznek megmozdulások: Berlinben, Brüsszelben , Londonban és Helsinkiben is.  
 • A rendezvényhez közel száz civil szervezet is csatlakozott.
 • A Hősök tere közepén egy nagy szív formáját üresen hagyják a tüntetők - ez az ország dobogó szívét szimbolizálja, ebbe azt írták: "CIVIL".
 • A rendezvényen felszólalt Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója, L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője, és Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója.
 • A demonstráció után sokan a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz mentek, ahol papírrepülőkkel dobálták meg a rendőrsorfalat. A rendőrök felszólították a tüntetőket, hogy hagyjanak fel a jogsértő magatartással és távolodjanak el a rendőrsorfaltól.
 • A tüntetők az Oktogon, majd a Nyugati pályaudvar felé vonultak. Sokan letáboroztak az Oktogonon, ahol blokkolják a forgalmat.
 • A tömeg nagyobb része tovább vonult a Nyugati felé, ahonnan a Bajcsy-Zsilinszky úton a Deák térre, majd az Astoriára és a Ferenciek terére vonultak. Innen a Váci utcán át indultak ők is a Kossuth térre.
 • Több ezren viszont levágták az utat és egyenesen a Kossuth térre mentek.
 • Innen a rendőrökkel némi egymásnak feszülés után újra az Oktogonra vonultak a tüntetők, ahol bulihangulatban foglalták el a teret.
 • Szombaton fél 6-ra a Szabadság térre szerveznek új tüntetést.

Élő adásunk a tüntetésről:

1
5 6 7 8 9
18
Sorrend megfordítása

Fehér tulipánnal közelítenek a tüntetők a rendőrökhöz

A tüntetők fehér tulipánokat raktak a rendőrök lába elé, egy lány adni is akart egyiküknek egyet.

©

Rohamrendőrök a Belügyminisztériumnál

A tüntetők egy része most a Széchenyi István téren van, de ők is a Parlament felé tartanak. Az épületet rohamrendőrök védik.

©

Eközben a Kossuth téren

A tömeg azt skandálja:

Középső ujj fel! Középső ujj fel!

Baszódjatok meg! Baszódjatok meg!

Varga Miklós száma is előkerült

A Vörösmarty téren.

Valaki szívesen foglalkozna nőügyekkel

Lehet tippelni a telefonszám utolsó számjegyeire:

©

A Váci utcán vonulnak a Kossuth tér felé

Azok, akik eddig az Erzsébet híd felé mentek.

A tüntetők másik csoportja is a Kossuth tér felé megy

Körülbelül 2-3 ezren lehetnek a Parlament előtt, egyre többen jönnek. A tüntetők másik csoportja is elfordult, most a Váci utcán haladnak, valószínűleg a Kossuth tér felé.

Ezrek az utcákon, fennakadás a közlekedésben

A BKK Facebook oldalán az elmúlt percekben a következő tájékoztatásokat adták ki:

 • Az 5-ös, a 7-es, a 8E, a 110-es, a 112-es, a 133E és a 178-as autóbusz nem közlekedik a Blaha Lujza tér M és a Döbrenetei tér között hatósági zárás miatt.
 • A 105-ös autóbusz a Deák Ferenc tér M és a Széchenyi István tér között nem jár hatósági zárás miatt.
 • A 9-es autóbusz a Margit híd, budai hídfő H és a Kálvin tér M között nem közlekedik hatósági zárás miatt.
 • A 47-es és a 49-es villamos a Szent Gellért tér M és a Deák Ferenc tér M között nem közlekedik hatósági zárás miatt.
1
5 6 7 8 9
18

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!