szerző:
hvg.hu

Tízezres tömeg gyűlt össze szerda délután a Hősök terén, hogy a CEU-t ellehetetlenítő jogszabály, illetve az úgynevezett civiltörvény ellen tiltakozzanak. A jó hangulatú demonstráció után a tömeg egy része a Fidesz Lendvay utcai székházához, majd a Kossuth térre, végül az Oktogonra vonult. Kiderült, szombat délután a Szabadság téren lesz a következő meghirdetett tüntetés.

Negyedik napja tartanak a tiltakozások Budapesten, szerdán a civiltörvény módosítása miatt tartanak demonstrációt a Hősök terén. A parlament előtt lévő javaslat szerint külföldről támogatottnak minősíthetnek civil szervezeteket, akikre más szabályok vonatkoznának. A Hősök Vétója - Heroes' Veto címet viselő tüntetésre előzetesen a Facebookon 13 ezren jelezték, hogy részt vesznek rajta, 15 ezren, hogy érdeklődnek iránta, és további 63 ezren kaptak rá meghívást.

 • A budapesti tüntetéssel egyidőben vidéken is tartanak demonstrációkat: Békéscsabán, Debrecenben, Miskolcon, Pécsen, Sopronban, és Szegeden is.
 • Külföldön is lesznek megmozdulások: Berlinben, Brüsszelben , Londonban és Helsinkiben is.  
 • A rendezvényhez közel száz civil szervezet is csatlakozott.
 • A Hősök tere közepén egy nagy szív formáját üresen hagyják a tüntetők - ez az ország dobogó szívét szimbolizálja, ebbe azt írták: "CIVIL".
 • A rendezvényen felszólalt Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója, L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője, és Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója.
 • A demonstráció után sokan a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz mentek, ahol papírrepülőkkel dobálták meg a rendőrsorfalat. A rendőrök felszólították a tüntetőket, hogy hagyjanak fel a jogsértő magatartással és távolodjanak el a rendőrsorfaltól.
 • A tüntetők az Oktogon, majd a Nyugati pályaudvar felé vonultak. Sokan letáboroztak az Oktogonon, ahol blokkolják a forgalmat.
 • A tömeg nagyobb része tovább vonult a Nyugati felé, ahonnan a Bajcsy-Zsilinszky úton a Deák térre, majd az Astoriára és a Ferenciek terére vonultak. Innen a Váci utcán át indultak ők is a Kossuth térre.
 • Több ezren viszont levágták az utat és egyenesen a Kossuth térre mentek.
 • Innen a rendőrökkel némi egymásnak feszülés után újra az Oktogonra vonultak a tüntetők, ahol bulihangulatban foglalták el a teret.
 • Szombaton fél 6-ra a Szabadság térre szerveznek új tüntetést.

Élő adásunk a tüntetésről:

1 2 3 4 5 6 7
18
Sorrend megfordítása

Lezárjuk tudósításunkat

Jó ideje változatlan a helyzet az Oktogonon, elköszönünk olvasóinktól és lezárjuk percről percre tudósításunkat.

Köszönjük, hogy velünk tartottak!

Hallotta már a "bajszos szar" skandálást technóra?

Itt a lehetőség. Eredeti remix az Oktogonról.

Sörválság van

Most érkezett a hír, hogy elfogyott a sör az oktogoni dohányboltban.

A rendőrség eltűnt

Különös módon a rendőrség felszívódott a környékről. Nem világos, miért, hiszen több százan vannak még az Oktogonon. Az érkező autókat a tüntetők fordítják vissza, így rajtuk múlik, hogy történik-e valamilyen összetűzés, vagy sem. A rendőrség nincs a közelben.

Itt elolvashatja L. Ritók Nóra beszédét

Az Igazgyöngy Alapítvány vezetője a Hősök terén beszélt arról, miért érez félelmet Magyarországon, miként tűntek el a magyarországi és EU-s pénzek, amihez nyúlhatnak, illetve miért kell nekik más támogatókhoz fordulniuk.

Olvassa el a teljes beszédet.

Kétféle zene is szól az Oktogonon

Lehet választani: techno vagy ismertebb, dallamosabb zene, ahol például Bëlga, vagy Szabó Balázs bandája szól.

Egyes tüntetők amúgy komolyan vették a "hozzatok enni" felszólítást, és rengeteg sajtburgert vettek a McDonald's-ban, amit aztán a tüntetők között osztottak szét.

1 2 3 4 5 6 7
18

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!