szerző:
hvg.hu

Mi, kormányközeliek? Ó, dehogy, mondta ki Szánthó Miklós Baló György stúdiójában. A "konzervatív" intézet vezetője csak azt felejtette el, hogy egy korábbi beszámolóban épp ő írta le, hogy a központot a kormány védelmében és segítségére hozták létre.

Baló Györgynél járt Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezetője, és ha már ott volt, elmosolyodott. Azt érzi megmosolyogtatónak, hogy az intézményt kormánypártinak, kormányközelinek nevezik. "A szervezet abszolút nemzeti szuverenitásban hívő, konzervatív intézet, és a kormány legtöbb lépését jónak látjuk közjogi értelemben. Általában Népszava–Klubrádió-vonalon szoktuk megkapni ezt a kormányközeliséget." Ekkor vág közbe Baló György, hogy tisztázza, ki finanszírozza a központot – hát a Polgári Magyarországért Alapítvány, ami a Fidesz pártalapítványa – ezt a részt emelte ki a 444.

De mit is írt épp Szánthó a Fidesz pártalapítványának 2014 elején a Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. (ami gyakorlatilag az Alapjogokért Központtal megegyező szervezet) 2013-as működéséről? Az Átlátszó felületén kikért dokumentumban a következő olvasható: "A Központ megalapítását az a felismerés vezette, hogy Magyarországot az elmúlt években ért politikai indíttatású és nemzetközi kritikákra szükséges közjogilag megalapozott szakmai válaszokat adni", sőt a Központ a

"döntéshozók felé javaslatokkal él a jogszabályalkotások tekintetében".

Azaz a Központot a kormány védelmére és annak munkáját segítendő hozták létre. Ennyire konzervatív és ennyire tartja jónak a kormány "legtöbb" lépését. Azaz mindet. És ennyire sanda a Klubrádió–Népszava-tengely.