szerző:
hvg.hu

Harmadik társuk persze egyelőre ismeretlen.

Mint azt megírtuk, csütörtökön kora délután már bíróság elé is állítják Gulyás Mártont és Varga Gergelyt, akiket csoportosan és nyilvános rendezvényen elkövetett garázdasággal vádolnak. Gulyás Mártont hétfő este a Sándor-palotánál tartott tüntetésen állították elő a rendőrök, amikor narancssárga festékkel próbálta befröcskölni az épületet, Varga Gergelyt pedig később, a lakásáról vitték el a rendőrök. Mindkettejüket azóta is fogdában tartják.

A Fővárosi Főügyészség csütörtökön reggel közleményt adott ki az ügyükben, amelyben azt írták, "a két férfi a pár nappal ezelőtti nyilvános rendezvényen festékkel teli flakonokat dobált a Sándor-palota irányába; a kifröccsenő festék beszennyezte a műemléki épületet, valamint a rendezvényt biztosító rendőrök testére és ruházatára is rákerült".

A demonstráción az egyikük által beszerzett 6 darab, festéket tartalmazó műanyag flakon tartalmát lufikba próbálta tölteni azért, hogy azokat az épület falán szétdurrantva, minél nagyobb felületet szennyezzenek be festékkel. Miután a festék sűrűsége miatt ez nem sikerült, a festékes flakonok tetejét levették, majd a kordonhoz futva, a rendőri sorfal felett a Sándor-palota irányába dobták.

A közlemény szerint 1-1 flakonnal sikerült is eltalálniuk a Sándor-palotát, annak erkélyét és falát, ezzel megrongálták az épületet, "a kiemelten védett nemzeti vagyonban" viszont így is csak 23 000 forint kár keletkezett.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség két személyt vett őrizetbe és hallgatott ki gyanúsítottként "csoportosan és nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntettének, valamint műemlék megrongálásával elkövetett rongálás bűntettének megalapozott gyanúja" miatt.

Az ügyészség közleménye szerint ugyanis összesen "három elkövető" volt, és a büntető törvénykönyv szerint akkor lehet "csoportosan" elkövetett bűncselekményről beszélni, ha abban legalább hárman vesznek részt. Gulyásék ügyében az ügyészség hozzáteszi:

harmadik társuk jelenleg ismeretlen.

Azt is megjegyzik a közleményben, hogy az ügy egyik terheltje – Gulyás Márton – a "bűncselekményt" próbára bocsátás próbaideje alatt, illetve más folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt követte el.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!