szerző:
hvg.hu

Az Indexnek számolt be egy olvasó arról, hogy mindenki jól van fent, nincs pánik, de néha elmegy az áram. A hvg.hu beszélt az egyik szomszédos turistaszálló egyik vendégével, akinek családjával együtt sikerült csütörtök délután lejutnia Galyatetőről.

A személyzettel együtt több mint kétszázan ragadtak fent a rossz idő miatt a Mátrában, a galyatetői Hunguest Hotelben, amely nagyjából második napja van elvágva a külvilágtól – írj az Index.

A lapnak egy olvasó küldött beszámolót, amikor volt 3G-je. Azt írta: az épületet 40 centis hó veszi körbe, hóvihar is volt, több fa kidőlt. Néha akadozik az áramellátás a generátor miatt. A szomszédos házban aggregátor híján meleg víz sincs, kisgyerekek viszont vannak – tette hozzá. Zacskóból osztanak vizet a vendégeknek, kedd óta wifi sincs, a 30-as telefonok alig akarnak működni. Elképzelhető, hogy péntek reggel kiszabadulnak a hó fogságából – így tudja a beszámolót küldő vendég.

A hotel telefonon elérhető. Így tudta meg az Index, hogy több mint kétszázan vannak fent. Egyelőre nem tudják, pontosan mikor jutnak ki, de nincs pánik. A szálloda szerint aki csak tud, azon dolgozik a hegy lábánál, hogy járhatóvá tegyék az utat a hotelhez.

A hvg.hu kereste csütörtök este a Hunguest Grandhotel Galyát azzal kapcsolatban, lejutottak-e később a vendégeik. A recepcióról az értékesítésre irányítottak bennünket, de a telefont felvevő munkatárs közölte, hogy nem nyilatkozhat, az erre jogosult személy éppen nincs bent. Ha 10 perc múlva visszatelefonálunk, beszélhetünk vele - ajánlotta fel. Tíz perc múlva már azt közölték a recepción, hogy tőlük inkább senki sem nyilatkozhat. Megadtak ehelyett egy budapesti telefonszámot, és jelezték, hogy péntek reggeltől ott tehetjük fel kérdéseinket.

Vannak, akik lejutottak már

A hotellel szemben található Galyatető Turistacentrumban a havazás miatt ráhúzott családjával egy hosszú napot a húsvéti pihenésre Laborczi Dóra, aki a hvg.hu-nak elmondta: húsvét hétfőn érkezett férjével és kisgyermekével, szerdán akartak hazaindulni a 11 óra 10-es busszal, de járhatatlan volt az út, még csütörtök reggel is esett a hó.

Az ő szállásukon volt meleg víz, fűtés és wifi is. A szomszédos hotelbe jártak át étkezni, és ott rosszabbnak tűnt a helyzet: nem tudtak már a’ la carte étkezést biztosítani, csak sertéspörkölt volt vacsorára, leállították a wellness részleget, és áramszünet is volt, amelynek idején gyertyákat használtak – mesélte.

A turistacentrumban csak Dóráék voltak hárman és a személyzet. Csütörtökön a szálló vezetőjének négykerék-meghajtású járművével jutottak le a hegyről, valószínűleg az elsők között. Amikor a hvg.hu csütörtök délután elérte a fiatal anyukát, már Gyöngyösön voltak, a Budapest felé tartó buszra vártak. Lefelé menet látták, hogy a hó súlyától alaposan elhajoltak a fák, és többen próbálták kiásni autójukat a hóból - mesélte.

Veszélyesek az erdők a Bükkben és a Zempléni-hegységben is

Életveszélyes a fák között tartózkodni a Bükkben és a Zempléni-hegységben, a télies időjárás miatt az erdőkben keletkezett és ezután bekövetkező károk mértéke egyelőre felbecsülhetetlen – közölte az Északerdő Zrt. csütörtökön.

A Zempléni-hegységben több alsóbbrendű közút járhatatlan a kidőlt és a hó súlya alatt megroskadt fák miatt. A Bükkben több település, így Ómassa, Lillafüred, Répáshuta és Bükkszentkereszt autóval megközelíthetetlen, áram és térerő sincsen.

A zord időjárás miatt a lillafüredi kisvonat nem közlekedik.

Szerdán a Pilisi Parkerdő Zrt. ugyancsak azt kérte: senki se menjen magasabban fekvő erdőterületekre, mert a hó súlya alatt a frissen kilombosodott fák meghajlanak, kidőlhetnek, eltörhetnek. Ez a figyelmeztetés a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Gerecse és a Gödöllői-dombság turista- és erdei kerékpáros útjaira érvényes.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!