szerző:
hvg.hu/MTI

Vejkey Imre nem először jeleskedett kormánylózungok puffogtatásában, és nem először osztották rá a megmagyarázó ember szerepét.

A villamosenergia belső piacáról szóló európai parlamenti és tanácsi rendelettervezetről vitáztak a képviselők szerdán a parlamentben, ott szólalt fel többek között Vejkey Imre is. Eleinte szakmai síkon folyt a vita, majd átcsapott pártpolitizálásba, amikor a jobbikos Lukács László György a kormány "Állítsuk meg Brüsszelt!" szlogenű kampányával kapcsolatban kezdett humorizálni.

Azt mondta: szeizmológiai mérések szerint a tektonikus mozgások miatt Brüsszel minden évben 2 milliméterrel közelebb kerül Magyarországhoz. Hiller István levezető elnök megjegyezte erre, hogy a jobbikos képviselő felszólalása kevésbé kapcsolódott a napirendhez.

A KDNP-s Vejkey Imre felszólalása viszont még annyira sem kapcsolódott az eredeti témához, mert ő arról kezdett beszélni: „Brüsszel diktatúrát épít”, ezért rendkívül fontos, hogy a tagállamok felhívják a figyelmet a szubszidiaritás elvére. Az uniónak csak olyan jogköröket szabad gyakorolnia, amelyeket a tagállamok átruháztak – mondta.

Jobbikos képviselőtársa felszólalására annyit reagált: „Brüsszelt nem a lemeztektonikus európai földtani mozgások alapján kívánjuk megállítani, és nem is attól tartunk, hogy a magyar mámikákat le akarnák rohanni a brüsszeli csipkeverő anyókák a csipkéikkel”.

A vitában elhangzottakra a fideszes Hörcsik Richárd előterjesztőként azt válaszolta: a szubszidiaritást nemcsak kimondani nehéz, hanem megérteni is, de ez a vita szerinte jelzi, hogy a képviselők már érzik a téma fontosságát. Hozzátette: ez egy lehetőség a nemzetek kezében, hogy figyelmeztessék az uniót, ne lépje túl hatáskörét.

A 444.hu szerint az előterjesztés vitája eredetileg arról szólt, hogy a magyar parlament határozatot készül elfogadni, amiben tiltakozik az Európai Bizottság néhány árampiacot érintő javaslata ellen. Ezek közül az egyik arról szól, hogy öt év múlva az áram árának felét kitevő részt a piac határozza meg. A kormány szerint ez a javaslat háború a magyar rezsicsökkentés ellen. A parlament tiltakozni készül az ellen is, hogy az árampiac irányításába regionális operatív központokat vonjanak be, mivel ez a magyar kormány szerint sérti a tagállamok szuverenitását.

Ezekben az ügyekben a magyar parlament két, úgynevezett sárga lapot mutatna fel az Európai Bizottságnak. Ha ugyanabban a témában több nemzeti parlament is elfogad ilyen határozatot, akkor a bizottság javaslatát újra kell tárgyalni. Vejkey Imre ebből vezette le valahogy Brüsszel „diktatúraépítését”.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Világ

Egy KDNP-s is együtt imádkozik Trumpékkal

Nem akárhova hivatalos csütörtökön a KDNP egyik parlamenti képviselője. A washingtoni rendezvényen néhány király és kormányfő mellett várhatóan az új amerikai elnök is ott lesz – írja a 24.hu.