szerző:
hvg.hu

Két hét szünet után újra Kormányinfót tartott csütörtökön Lázár János. Téma volt bőven, hiszen továbbra sem csitulnak a kedélyek a lex CEU miatt, már az Országgyűlés előtt van a civilszervezeteket megbélyegző törvénytervezet és kijöttek az első számok a 2018-as költségvetésről.

A 85. Kormányinfó legfontosabb bejelentései:

  • Eddig - 12 nappal a postázás után - összesen 204 ezer kitöltött nemzeti konzultációs kérdőív érkezett vissza.
  • Május 2-án tesz esküt Süli János, a paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter.
  • Június 15-én fogadhatják el a 2018-as költségvetést.
  • Jövőre 5 százalék lesz az internet áfája és a hal áfája is 5 százalékra csökken.
  • Maximum 2018 után valósulhat meg az, hogy a vállalkozóknak is a NAV készítse le az adóbevallást
  • Lázár szerint nincs realitása annak, hogy a Fidesz kilép az Európai Néppártból és a V4-es országokkal alakít saját frakciót.
1 2 3 4
Sorrend megfordítása

A Fidesz dilemmája

“Megfontolásra érdemes”, hogy a nemzetiségi szervezetek kikerüljenek a civiltörvény hatálya alól, de erről is a beterjesztőnek kell döntenie, mondta Lázár.

Dilemma, hogy a magyar civiltörvény precedens lehet Romániában, tette hozzá Lázár. A Fidesz frakció is megfontolja ezt a szempontot.

Miért szavazták meg a lex Ludas Matyit?

"Ebben nem számíthat rám a Jobbik" - Lázár elmondása szerint csupán véletlenségből szavazta meg a Jobbik javaslatát, ami korrupciós ügyekben szigorított a volna a Btk.-t. Lázáron kívül 5 másik kormánypárti képviselő is igennel voksolt. Ők is véletlenül szavaztak így, mondta Lázár.

Lázár nem tudja, mit akar a CEU

A CEU csinált politikai kérdést a lex CEU-ból, nem a kormány, jelentette ki Lázár.

“Mondják ki, ha azt akarják, hogy törvényen felül álljanak!”

A kormány nem tudja, mit akar a CEU, se azt, hogy az amerikaiak. A törvény kizárja, hogy jelenlegi formájában működjön tovább az egyetem, tette hozzá a miniszter.

Egy kérdésre Lázár elmondta, hogy Altusz Kristóf európai és amerikai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár már tárgyalt a CEU-ügyében.

Gumilövedéket kaptak volna a tüntetők

Lázár szerint a mostani tüntetők “Gyurcsányéktól már gumilövedéket kaptak volna.”

Lázár azt tapasztalta, hogy “amikor a migránsok megtámadták a Keleti pályaudvart”, akkor is profin viselkedtek a rendőrök.

A tüntetők provokálni akarják a rendőröket.

"Nem találkoztam olyan információkkal, amik a kormány megbuktatására irányulna az utcai tüntetések révén. A kormány számára tolerálható, hogy több tízezren demonstrálnak, és túl van pörgetve az egész ügy, mivel Nyugat-Európában ennél jóval gyakrabban vannak demonstrációk" - mondta Lázár.

18 milliárdot veszíthetünk

A 24.hu írta meg korábban, hogy az uniós pénzek pályáztatásának és szétosztásának informatikai rendszerére kapott 18 milliárd forint visszafizetését helyezheti kilátásba az EU: Brüsszelben ugyanis durva hibákat találtak a magyar projektnél, így a teljes pénzügyi korrekciót kezdeményezhetik.

Lázár elismerte, hogy valóban vizsgálódik az Európai Bizottság és szerinte a testületnek igaza van, tehát elveszíthetjük a 18 milliárd forintot.  

A miniszter hangsúlyozta: a vizsgálatok az Altushoz, így áttételesen Dobrev Klárához, illetve a 2006 és 2009 közötti szabálytalan pénzfelhasználásra vonatkoznak.

Megy-e Brüsszelbe Orbán?

Még nem dőlt el, hogy Orbán Viktor elmegy-e a jövő heti európai parlamenti vitára - mondta Lázár.

Lesz-e MSZP-Jobbik koalíció?

Lázár szerint ez már nagyok esetben működik, például a CEU ügyében is ezt látta a miniszter.

“Komolyan vehető-e az a politikai erő, amelyik nemrég még Magyar Gárda mellényben tüntetett, aztán Soros György egyeteme mellé áll?”

A választók ilyen konkrét ügyek mentén döntik el, mely pártok hitelesek, megbízhatóak.

Lázár nem akarja a csődhalmazt

Ezt a Budapest-Belgrád vasútvonalról mondta ezt Lázár, ami egy "nagyon bonyolult kérdés."

Meglepődött Lázár

Nem fizikát vagy biológiát fog tanítani képzettségnélküli tanárok - hangsúlyozta Lázár. Első ránézésre valóban aggasztó lehet az elképzelés, maga is meglepődött a híren, mondta Lázár, de teljesen racionális az igény. Lázár szerint arról van szó, hogy például egy mérnök-informatikus taníthat-e informatikát.

Az Emmi döntését a köznevelési kerekasztal is támogatta.

A gyógypedagógiai területen nem lesz olyan szintű liberalizáció, ami a gyógyító tevékenységet érintené, tette hozzá.

1 2 3 4

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!