szerző:
hvg.hu

Hiába az elmúlt napok eseményei, Török Gábor szerint nincs szó arról, hogy "az embereknél elszakadt a cérna", ilyesmi ugyanis eleve nagyon ritkán történik.

Bár meglepően sokan mentek ki Budapesten az utcára, és az is szokatlan, hogy vállaltan jobboldali emberek is kifejezték csalódottságukat, hiba lenne azt gondolni, hogy trendforduló történt – mondta Török Gábor a Nyugat.hu-nak. Hozzátette: "Amíg a Fidesz közel kétmilliós tábora nem kezd elolvadni, vagy a kormányváltást kívánó szavazók nem sorakoznak fel egyetlen politikai erő mögé, addig – bármi is történjen a budapesti utcákon – a kormánypárt marad a következő választás esélyese."

A politikai elemző arra számít, hogy a hevület minden oldalon folyamatosan fokozódni fog a választásokig. A kormány igyekszik minél jobban hatni a saját szavazóira, ami egyre több ellenszenvet kelt a kormányváltást kívánókban. Ez katalizálja majd a tiltakozásokat,

a zaj, a hangerő és a durvaság is egyre erősödik majd."

Azzal kapcsolatban, hogy meddig hagyja a kormány a hozzá közeli üzletemberek anyagi gyarapodását, az elemző azt mondta: elsősorban az számít, mi segít hatalomban tartani a Fideszt, ez minden mást felülír. "Bármit elengednek, bármiről lemondanak, ha az veszélyezteti a politikai célt."

Török szerint a szavazók jelentős része csak a kampány során szembesül majd a választási alternatívákkal, így lehetnek majd komolyabb elmozdulások a pártok támogatottságában. Szerinte nincs tehát igazuk azoknak, akik azt állítják, hogy eldőlt a választás, nincs tétje a voksolásnak.

Az elégedetlenségüket a nyilvánossággal is megosztó, jobboldali kötődésű személyiségekről Török Gábor azt mondta: annak ellenére, hogy ők hangot adtak csalódottságuknak, a tábor nagyon lojális, fegyelmezett, összezáró. A háttérben ugyanakkor nagyon sok az elégedetlenség, a bizonytalanság vagy éppen csak az aggódás, hogy valóban jó irányba mennek-e a dolgok.

Ürge-Vorsatz Diána: Félek, már most hatalmas a kár

Én bízom Áder Jánosban, hiszem, hogy ki mer állni az ügy mellett - mondja a CEU védelmére írt bejegyzése miatt a vihar középpontjába került Ürge-Vorsatz Diána klímakutató. A Közép-európai Egyetem professzora vallja, az intézmény ellehetetlenítésével az egész ország és a kormány is veszít. Szerinte már most hatalmas a kár, ami keletkezett.

A sorosozásról és az ellenségképek gyártásáról az elemző azt mondta: a Fidesz harcai ezekkel elsősorban a saját szavazóiknak szólnak, de a másik oldalt is feltüzelik. És ez a helyzet csak fokozódni fog:

Eddig sem az eleganciájáról és a visszafogottságáról volt híres a magyar politika, de ami most jön, az sokakat meg fog viselni. Nagy türelem és higgadtság kell majd mindenki részéről, hogy ne szabaduljanak el az indulatok."

A külkapcsolatokról szólva Török azt mondta, e téren nem számít nagy meglepetésre, hiszen a kormány ismert pályán mozog – lásd az unióval szembeni retorika és a Putyinhoz való közeledés –, amely mostanra kényszerpályává is vált, hiszen egy újabb radikális fordulatra már sem a magyar politika, sem a nemzetközi világ nem lenne fogékony.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!