szerző:
MTI / hvg.hu

A fideszes Gulyás Gergely szerint egy most benyújtott népszavazási kérdés "csak egészen extrém esetben" juthatna el a voksolásig a következő választás előtt.

Hiába kezdeményeznek sorra országos népszavazásokat az ellenzéki pártok és a civilek, ezek kiírására még akkor is csak a jövő tavaszi országgyűlési választás után van esély, ha megfelelnek a törvényi követelménynek – írja a pénteki Magyar Idők, hozzátéve: a népszavazási törvény módosítására is már csupán az új parlament vállalkozhat.

A lapnak a Fidesz frakcióvezető-helyettese nyilatkozott az elmúlt hetek kezdeményezéseiről. Gulyás Gergely úgy fogalmazott: egy most benyújtandó népszavazási kérdés "csak egészen extrém esetben" juthatna el a voksolásig a következő választás előtt.

Megjegyezte: ha azok az alkotmányos intézmények, amelyek szerepet játszanak a referendum kiírásának folyamatában, például az Alkotmánybíróság, csupán a jogosítványaik felét "kihasználják", már nem lehet népszavazást tartani 2018 tavasza előtt.

A cikk felidézte, hogy keddig hatvan országos népszavazási kezdeményezést nyújtottak be a Nemzeti Választási Bizottsághoz, de eddig formai vagy törvényességi okokra hivatkozva egyetlen kérdést sem hitelesített a testület.

A népszavazási törvény módosítására két hete tett javaslatot Pálffy Ilona, az NVI elnöke és Patyi András, az NVB elnöke. Pálffy Ilona szerint indokolt lenne tisztázni a köztársasági elnök és a miniszterelnök mint kezdeményezők jogosítványait és a kampányköltés szabályait, valamint le kellene rövidíteni a kérdések hitelesítésénél a 90 napos kúriai jogorvoslati határidőt.