szerző:
hvg.hu

Schmidt Mária és a kormány lassan egy éve nem akarja kiadni az 1956-os emlékév szerződéseit, ezért az Átlátszó.hu beperelte az illetékes Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványt – közölték pénteken.

Az Átlátszó korábban többször is kikérte az emlékév költéseivel kapcsolatos döntéselőkészítő adatokat, de Schmidt Mária állította, hogy nem köteles kiadni azokat. Az oknyomozó portál szerint ez az álláspont nem tartható, ezért a Fővárosi Törvényszékhez fordult az ügyben.

Schmidt Mária vezetésével az 1956-os Emlékév Bizottsága és a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány 14.5 milliárd forintot költhetett el különböző rendezvényekre, installációkra. Ebből a keretből jutott Leslie Mándoki koncertjeire, a popkultúrában “Halszagú Magyarországként” elhíresült dalra és annak videoklipjére, továbbá Stefka István sokat kritizált dokumentumfilmjeire, illetve Huth Gergely kocsmájának új arculatára. Utóbbi két személy a kormányhirdetésekből jelentős bevételekhez jutó Pesti Srácok weboldal lapigazgatója, illetve főszerkesztője – emlékeztet a portál.

Schmidt Mária korábbi válasza szerint csak idén nyáron hozzák nyilvánosságra a közpénz elköltéséről szóló dokumentumokat, mivel egy korábbi időpont csupán megzavarná az esemény méltóságát. Rétvári Bence államtitkár azt állította: a “jelenlegi ellenzéki erők minősíthetetlen magatartása” miatt a méltó ünneplés nem sikerült 2006-ban, ezért van most a kínos odafigyelés.

Az Átlátszó.hu szerint döntéselőkészítő adatot akkor lehet titkolni, ha annak nyilvánosságra kerülése az érintett döntéshozó szerv illetéktelen befolyástól mentes vagy törvényes működését veszélyeztetné.

A portál úgy véli: Schmidt Mária érvelésével két baj van. Egyrészt a szerződések már készen vannak, nem döntést alapoznak meg, hanem korábban meghozott döntések eredményei. Másrészt magyarázatra szorul az is, hogy a már megkötött szerződések kiadása miért befolyásolná az emlékévvel kapcsolatos beszámolók, elszámolások tárgyában később hozott döntéseket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!