szerző:
hvg.hu

Nemzetközi civil hálózatot épít a CÖF, ehhez a KKM az EU-s magyar külképviseleteket is beveti – értesült az Index.

Írásbeli utasításban kérte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az EU-tagállamok magyar nagykövetségeit, hogy segítsenek be a CÖF nemzetközi hálózatépítésébe – értesült az Index.

A lap úgy tudja, áprilisban kapták a nagykövetségek az ukázt, amely egész pontosan úgy szólt, hogy május 15-ig külföldi partnereket kell találniuk a békemeneteket szervező, a Fidesz-pártalapítvány által rendszeresen támogatott CÖF és CÖKA kezdeményezésének. Ugyanakkor, amikor idehaza a kormány a külföldről finanszírozott és "álcivil" szervezetek ellen hirdetett offenzívát.

A KKM azt írta, igény esetén valóban támogatást nyújtanak.

ECET: a nemzetközi hálózat

A CÖF vezetősége 2016. novemberben közölte, hogy szándéknyilatkozatban létrehozták az "Európai Civil Együttműködési Tanács" (ECET) nevű kezdeményezést, amelyben a CÖF-CÖKA mellett a 2011-es alapítású határon túli ernyőszervezetek, a CET, valamint a Gazeta Polska-klubok vesznek részt. Céljuk, hogy a 27 tagállam nemzeti érzelmű polgári közösségei összefogjanak, képviseljék a közjót "kontinensünk védelme és fejlődése érdekében".

Az ECET-nek kell a magyar nagykövetségeknek partnereket találniuk az EU-tagállamokban. A CÖF alapítója, Csizmadia László nem várta meg a lap kérdéseit, letette a telefont.

A KKM 8 nappal a kérdések beérkezése után reagált egy általánossággal: "a Külgazdasági és Külügyminisztérium, annak külképviseleti hálózata feladatából fakadóan igény esetén támogatást nyújt a külföldi partnerek, szakterületre lebontott felkutatásában, a kétoldalú kapcsolatok megteremtésében".

Rogánék a háttérben?

Az Orbán-kormányok idején jelentős posztot beltöltő diplomaták abszurdnak nevezték, hogy magyar diplomatáknak munkaidőben, állami erőforrásokból a CÖF hálózatát kellene építeniük. Arra tippeltek, hogy a szervezkedés célja az Orbán-kormány melletti külföldi szimpátiatüntetések megszervezése lehet, illetve az, hogy tüntetőket tudjanak importálni, ahogy Lengyelországból szoktak.

Külügyi források a lapnak azt mondták, hogy az ötlet valószínűleg nem a Szijjártó Péter vezette minisztériumban született meg, hanem a Miniszterelnöki Kabinetirodában. A CÖF szervesen beépült az állami propaganda-gépezetbe, ahogy a húsvéti médiatámadási gikszer is ékesen megmutatta. A TV2 egy olyan CÖF-közleményre hivatkozva gyártott lejárató anyagot több független médiumról, amit elfelejtettek nyilvánosságra hozni – ahogy azt a hvg.hu feltárta.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!