szerző:
MTI

Kékestetőn -7 fok alá hűlt a levegő péntek hajnalban, a fővárosi János-hegyen pedig -3,6 fokot is mértek.

A fővárosi és az országos hajnali hidegrekord is megdőlt pénteken – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Kékestetőn -7 foknál is hidegebb volt, Lillafürednél 50 centiméteres hó van még mindig.

Az elmúlt napok időjárását meghatározó ciklon kelet-délkelet felé elhagyta térségünket. Mögötte az éjszakai óráktól egyre nagyobb területen derült ki az ég, és a szél is csitult. Emiatt hajnalra országszerte igen alacsonyra süllyedt a hőmérséklet. Sokfelé fagyott, az országos átlagos minimum-hőmérséklet 0,2 fok lett az ilyenkor jellemző 5-7 fok helyett.

A leghidegebb az Északi-középhegység szélvédett völgyeiben, illetve a magasabb, vastag hóval borított tájakon volt. Kékestetőn -7,1 fokot mértek, ezzel megdőlt a napi minimum hőmérséklet országos rekordja. A korábbi rekordot, -6,3 fokot szintén Kékestetőn regisztrálták 1959-ben.

Megdőlt a fővárosi hidegrekord is: a leghidegebb a János-hegyen volt, amelyet szintén hótakaró fed. Ott -3,6 fok volt a legalacsonyabb hőmérséklet, megdöntve ezzel az 1959-ben jegyzett -3,2 fokos napi minimum hőmérsékleti rekordot – írták.

Csütörtökön a korábbi 32 centiméteres hóvastagsági rekord dőlt meg. Kékestetőn csütörtök délután 47 centiméteres hóvastagságot is rögzítettek. A péntek reggeli adatok szerint Miskolc Lillafüred-Jávorkúton 50 centiméteres a hóréteg.

Kékestetőn az április 20-i rekord is megdőlt, mivel a legmelegebb órákban is mindössze -2,7 fokig melegedett a levegő.

Az előrejelzés szerint pénteken a legmagasabb hőmérséklet 9 és 14 fok között várható, késő estére pedig 2, 9 fokig hűl le a levegő. A hétvégén is várhatók mínuszok, és többfelé viharossá fokozódik a szél is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!