szerző:
MTI

Élelmiszert és üzemanyagot a megközelíthetetlen településekre is juttatnak. A friss adatok szerint összesen húsz helyen nincs még áram. Répáshután a generátorokat sem tudják használni.

Továbbra is csak a készenléti szervek tudnak bejutni 9 településre az elmúlt két nap rendkívüli időjárása miatt, de az üzemanyag- és az élelmiszerellátás ezeken a helyeken is folyamatos – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője pénteken Budapesten.

Góra Zoltán szerint Galyatető, Mátraháza, Kékestető, Mátraszentlászló, Mátraszentistván, Mátraszentimre, Bükkszentkereszt, Répáshuta és Bagolyirtás van még elzárva a külvilágtól.

Korábban összesen 7 megyében, 91 településen szünetelt az áramszolgáltatás, most 4 megyében 20 településen, körülbelül 2080 fogyasztási helyen nincs áram.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány arról beszélt, hogy az ásotthalomi és a tompai közúti, valamint a kelebiai vasúti határátkelőhely is áram nélkül maradt egy időre, ennek ellenére nem volt fennakadás. A rendkívüli időjárási helyzet ellenére halálos baleset nem történt itthon az elmúlt két napban – tette hozzá.

Répáshután még generátorról sem tudnak áramot adni

Nemcsak a Mátrában, hanem a bükki területeken is nagy károkat okozott az áramszolgáltató hálózati rendszerében a rendkívüli időjárás. Az áramszolgáltató folyamatosan végzi a helyreállítást és a károk felmérését – mondta a Budapesti Elektromos Művek kommunikációs igazgatóságának vezetője pénteken.

Boross Norbert szerint Pest megyében már nincs baj, az Északi-középhegységben annál inkább. A Mátrában a hibaelhárítást pénteken tudták megkezdeni, remélik, hogy estére minden lakott ingatlanban helyreáll az áramszolgáltatás. Különösen a bükki falu, Répáshuta környékén óriásiak a károk. A terület egyelőre megközelíthetetlen, még aggregátort sem tudtak felvinni oda. Több száz ember lehet áram nélkül – tette hozzá.

Útnak indulhatnak a szállóvendégek a Felső-Mátrából

A 24-es főúton elrendelt lezárást előreláthatólag péntek délután 2 órakor feloldják. A Felső-Mátrában lévő szállóvendégeknek 10 órakor és 13 órakor lehetőséget biztosítottak, illetve biztosítanak arra, hogy a forgalom elől elzárt útszakaszokon keresztül gépjárművükkel elhagyják a szálláshelyüket a 24-es főút irányába – közölték a katasztrófavédelemtől.

A mátraházi Mátra Gyógyintézet főigazgató főorvosa, Urbán László az MTI-nek azt mondta: miután járhatóvá tették a 24-es főutat Mátraházáig, ismét tudnak betegeket fogadni. A betegellátás áramhiány, de más okokból sem volt veszélyben egy pillanatig sem – jelezte a főigazgató, aki szerint aggregátorral nyernek most is elektromos energiát, a vezetékes ellátás helyreállítását hétfőre ígérte a szolgáltató.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!