szerző:
hvg.hu

A bírói integritás érvényesülése szempontjából nem mellőzhető a civil szervezetekben való részvétel mint kockázati tényező vizsgálata – üzente Szájer József feleségének hivatala.

Mint arról beszámoltunk, önkéntesen kitölthető kérdéssort küldött a bíráknak a múlt héten a Handó Tünde vezette Országos Bírói Hivatal (OBH). Ebben egyebek mellett arra kíváncsiak, hogy a bíró tagja-e valamilyen civil szervezetnek.

Kikérdezik őket arról is, hogy kockázatosnak gondolják-e, ha a bírósági szervezethez kapcsolódó civil szervezetnek van nem bíróságon dolgozó tagja is, továbbá firtatják azt is, hogy kockázatosnak gondolják-e, ha egy ilyen szervezet pályázaton támogatást nyer. Erről bővebben itt írtunk.

Az OBH péntek reggel közleményben reagált: mint írták, a bírósági integritás a befolyásmentes ítélkezés biztosítéka, elengedhetetlen a tisztesség és a feddhetetlenség védelme a bírósági szervezetben. Ráadásul a magyar tanács 2004 óta tagja az Igazságszolgáltatási Tanácsok Európai Hálózatának, (az ENCJ-nek), amely évente ad ki ehhez hasonló integritási kérdőívet.

Ezeknek a kérdései a magyar kérdőívekben is visszaköszönnek – írták. És mivel a bírák gazdasági társaságban tevékenységet nem folytathatnak, az egyetlen olyan társas együttműködési forma, amiben részt vehetnek, az egyesületi tagság.

Ennél fogva az integritás érvényesülése szempontjából nem mellőzhető a civil szervezetekben való részvétel mint kockázati tényező vizsgálata 

– üzente Szájer József feleségének hivatala. A magyar bírói kar jó része tudja is, hogy a kérdések döntő hányada és a civil szervezeti tagsággal kapcsolatos kérdések mindegyike a kérdőív része már 2015 óta – politikától és kampányidőszaktól függetlenül – írták.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!