szerző:
hvg.hu

A szélsőjobb szerint a Jobbik középre húzásával megszűnt a nemzeti-radikális érdekképviselet Magyarországon.

Július 8-án bont zászlót egy új "nemzeti mozgalom", amit a Betyársereg új politikai szárnyának tagjai hoznak létre – közölte az atv.hu-val Tyirityán Zsolt, a neonáci szervezet vezetője. "Egyelőre mozgalmi formáról beszélünk, ami iránt már most óriási az érdeklődés, és komoly erkölcsi támogatással rendelkezik" – nyilatkozta a "seregvezető", aki a finanszírozást, valamint a Jobbik reakcióját firtató kérdésre azt felelte, hogy az "még a jövő kérdése".

Az ATV-nek a "nemzeti radikális" oldal belügyeire rálátó forrás azt állította: az eddig a Jobbik holdudvarához sorolt "paramilitáris szatellit szervezetek", és olykor vezetőik is, huzamosabb ideig kaptak, egyesek közülük állítólag még mindig kapnak – hol áttételesen, hol direktbe – "juttatást" a Jobbiktól vagy a pártfrakciótól.

A szélsőjobboldai szervezkedés oka az, hogy az ATV szerint óriási mozgolódás zajlik köreikben, amióta Vona Gábor középre próbálja kormányozni a Jobbikot. Vannak, akik már a pártalapításnál tartanak, míg mások egyesületet, vagy mozgalmat indítanak, amilyen gyorsan csak lehet. Közös nevező a néppártosodás miatt képviselet nélkül maradt "nemzeti radikálisok" felszippantása.

Új szervezetben gondolkodik a "cigány–magyar" együttélést "érpataki modell" néven újragondoló Orosz Mihály Zoltán is, aki az atv.hu szerint a napokban azt nyilatkozta: mivel – a Jobbikot is beleértve – a "keresztény, konzervatív, nemzeti radikális érdekképviselet megszűnt Magyarországon", ezért "kénytelenek létrehozni egy olyan társadalmi szervezetet vagy pártot, amelyik hitelesen képviseli a jobboldali értékrendet".

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!