szerző:
MTI / hvg.hu

Soros-jelentésnek nevezte a Fidesz az Európai Parlament ma elfogadott határozattervezetét, amely alapján elindulhat a 7. cikkely szerinti eljárás megindításának előkészítése. A kormánypárt szerint nincs esély arra, hogy a cikkely életbe is lépjen Magyarország ellen. A fideszes EP-képviselők szerint a lépés eredménye végső soron akár a jövő évi magyar választások befolyásolására is alkalmas lehet.

A "Soros-jelentés" felháborító, és "hetet-havat összehord", ez egy újabb frontális támadás a magyar kormány ellen, amit a kabinet elutasít – közölte Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója a szerdai sajtótájékoztatóján.

Arra reagált, hogy az EP plenáris ülése a magyarországi helyzetről beterjesztett két határozattervezet közül a szigorúbbat fogadta el, és így elkezdhetik előkészíteni az uniós szerződés hetedik cikkelye szerinti eljárás megindítását Magyarországgal szemben. Ez pedig végső soron a magyar szavazati jog megvonását is jelentheti.

A határozat szerint Magyarországon fennáll a kockázata az uniós alapértékek súlyos megsértésének. A képviselők az állásfoglalásban többek között arra is felszólították a magyar kormányt, hogy helyezze hatályon kívül a menedékkérőkkel és civil szervezetekkel kapcsolatos szabályokat szigorító törvényeket és állapodjon meg az amerikai hatóságokkal a CEU ügyében, hogy az egyetem továbbra is szabadon működhessen Budapesten.

Az előterjesztést a szociáldemokrata, liberális, zöldpárti és radikális baloldali képviselőcsoport együtt nyújtotta be, de a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt is belement abba, hogy bevethessék a szankciókat. Az indítványt a parlament 751 képviselője közül 393 támogatta.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerint nincs reális esélye annak, hogy életbe lépjen az uniós szerződés hetedik cikkelye Magyarországgal szemben. Hozzátette, az EP Magyarországra akarja erőltetni az illegális bevándorlást.

A Fidesz–KDNP EP-képviselőcsoportja is felháborítónak nevezte a mai döntést.

Azt írták, a "valóságtól teljesen elrugaszkodott, számos torzítást tartalmazó szöveg" vizsgálatot kezdeményez, amelynek eredménye alkalmas lehet a jövő évben esedékes magyar országgyűlési választások befolyásolására, valamint a bevándorláspolitikával kapcsolatos nyomásgyakorlásra.

Örömmel látták viszont, hogy a "bevándorláspárti Soros György folyamatos nyomásgyakorlása" ellenére az Európai Parlament képviselőinek jelentős része nem támogatta a "baloldal hazug rágalmait", és csak kiegyensúlyozott vizsgálatot fogad el a vitatott kérdésekben.

A magyar kormány nyitott a vitatott jogszabályokkal kapcsolatos párbeszédre az Európai Bizottsággal, az illegális migrációt elutasító politikát azonban nem fogja feladni, mert a jövőben is csak a magyarok dönthetik el, kikkel élnek együtt Magyarország területén – tették hozzá.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!