szerző:
hvg.hu

Bíróságnak kellett köteleznie az államfő hivatalát, hogy közölje, hányan küldték vissza a lovagkeresztjüket.

Mint azt megírtuk, egy magánszemély perre ment azért, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal kiadja azt a közérdekű információt, hogy Bayer Zsolt jobboldali publicista lovagkereszttel való tavaly nyári kitüntetése után hányan adták vissza az állami kitüntetésüket.

Áder hivatala korábban ezt nem tartotta közérdekű információnak, ezért megtagadta az adatközlést, de a másodfokú bíróság arra kötelezte az államfőt, hogy közölje a kért adatot.

A köztársasági Elnöki Hivatal ezért csütörtökön, egy nappal a bírósági ítélet kihirdetése után közleményt adott ki, amelyben azt írták

2016. augusztus 20. napjától 2016. november hó 21. napjáig a Köztársasági Elnöki Hivatal részére összesen 66 személy küldte meg a korábban átvett kitüntetését. Ezen túlmenően 1 személy kizárólag az oklevelét és a kitüntetéshez kapott igazolványát juttatta el a Hivatalhoz.

Korábban 111 ember jelezte, hogy elhatárolódik az állami kitüntetésektől, és visszaadja a magáét.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!