szerző:
hvg.hu

Nem kell félteni az ősrégi platánokat és a Városliget növényzetét a szinkronúszó létesítmények felépítésétől, mondja a Bp2017 Kft. Ígéretük szerint az aljnövényzetet is védik, a tóban végig lesz víz, és a platánok ágaihoz sem nyúlnak.

Reagált a Bp2017 Kft. a Városligeti tóval kapcsolatos kérdéseinkre. A ligetvédők attól tartanak, a tóban elhelyezett szinkronúszó medence és a mobil lelátók megközelítés és elhelyezése során sérülni fognak a part menti 150 éves platánok, és bizonyos ágakat le kell vágni. Ligetvédő aktivisták ma már össze is csaptak biztonsági őrökkel, utóbbiak el akarták keríteni a felvonulási-építési területet, előbbiek viszont ennek jogosságát vitatják, mert bejelentett demonstrációjuk van az építők által igényelt terület részén.

©

A Bp2017 Kft. szerint a legfontosabb szempont, hogy a versenyek nézői biztonságban legyenek, a helyszínnek meg kell felelnie a hatályos tűzvédelmi jogszabályoknak, előírásoknak. Ezért kell annyi hidat megépíteni a helyszínen, amennyi a tervekben van. A kft. szerint nekik az is fontos volt, hogy a területen a növényzet ne sérüljön. Ezért a medence és a lelátók a tó betonalapzatán áll majd, a tóban mindazonáltal lesz víz a versenyek alatt, ez új információ, és ez is azért van, hogy a medencék minél kevesebb felületet vegyenek el a tóból. A hidak elhelyezésénél a szerkezet és a növények között két méter távolságot hagy az építtető. A fák törzsét kalodákkal fogja védeni a Főkert az előkészítő munkák nem érintik a lombkoronát. Az aljnövényzet védelmében a rendezvényhez szükséges konténerek 5-10-15 centiméteres talapzatot kapnak, tehát lábakon fognak állni.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!