szerző:
MTI

Az Európai Parlamentnek az a célja a Magyarországgal szembeni határozatával és az uniós szerződés hetedik cikke szerinti eljárás megindításának előkészítésével, hogy fékezze a növekedésben az EU régi tagországait gazdaságilag fenyegető tagországokat – jelentette ki Ryszard Czarnecki, az EP lengyel alelnöke.

"Lengyelország, Magyarország és Románia produkálja az EU-ban a legnagyobb GDP-növekedést, ezért gazdasági fenyegetést jelentenek. Nem a jogállamiságról van itt szó, hanem arról, hogy megfegyelmezzék azokat az országokat, amelyek egyre erősebbé válnak gazdaságilag, és fenyegethetik a régi EU-tagországokat" – állította Ryszard Czarnecki.

Azt mondta, ő maga és a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt összes EP-képviselője a határozat ellen szavazott.

Az EP szerint a magyarországi helyzet indokolja a döntést az eljárás megindításának előkészítéséről, amelynek a vége az lehet, hogy szankciókat vetnek ki Magyarország ellen.

Az EP Magyarország menekültekkel való bánásmódját bírálja, valamint több, nemrég megalkotott törvényt – emlékeztetett a PAP lengyel hírügynökség.