Mizsur András
Mizsur András

A civil szervezet szerint politikai párt nem válaszolhat jogsértésre jogsértéssel, még akkor sem, ha erkölcsileg ezt igazolhatónak tartja.

Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke csütörtök délelőtt bement az Origo szerkesztőségébe és megkereste Kovács András újságírót, hogy beszélgessen vele. Ennek előzménye,  hogy a kormánypárti portál több lejárató cikket írt a Momentumról, egyet Kovács saját nevével publikált.

©

Ebben többek között azt állította, hogy Hajnal Miklós elnökségi tag társával eltüntetett 12 millió forintot, amit egy online oktatást segítő holnap létrehozására kaptak. (A Magyar Újságírók Országos Szövetsége egyébként a Média Önszabályozó Testülethez fordult az Origo-cikk miatt. Arról pedig a hvg.hu is írt, hogy konkrétan milyen csúsztatásokat tartalmazott a cikk.)

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) rövid Facebook-posztjában azt írta az esetre reagálva, hogy a momentumosoknak engedély nélkül nem lett volna szabad bemenniük az Origo székházába, mivel az  magánterület. Mint írják, az engedély hiányát nem pótolja a közérdekre való hivatkozás.

Megjegyzik, hogy újságírókról véleményformáló szerepük miatt a hozzájárulásuk nélkül is készíthető fényképes tudósítás. Ezt azonban nem minden élethelyzetben kell elviselniük, hanem csak akkor, amikor a nyilvánosság szférájában végzik a munkájukat.

És a leglényegesebb rész:

A politikai pártok rendeltetéséből következik, hogy maguk is alakítják a közéleti vitákat. Ebbe beletartozhat az is, hogy megismertessék a választópolgárokkal a propagandának vélt sajtó működését. Ehhez azonban csak törvényes eszközöket választhatnak; olyanokat, amelyek nem sértik meg mások jogait. Politikai párt ne válaszoljon jogsértésre jogsértéssel, még akkor sem, ha erkölcsileg ezt igazolhatónak tartja.

"Azért mentünk hogy megkérdezzük Kovács Andrást és az Origósokat, hogy honnan szedik a hamis információkat, és hogy miért írnak lejárató cikkeket rólunk. Beszélgetni szerettünk volna velük, hogy ők is lássák, hogy ők hús-vér embereket járatnak le, és esetleg megszólaljon a lelkiismeretük"- mondta a szerkesztőségi látogatásról Papp Gergő, a Momentum kommunikációs igazgatója.

A Fekete-Győrék akciójáról készült videó:

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!