szerző:
hvg.hu/MTI

Ezzel indokolta a rendőrség, hogy feloszlatták a ligetvédők táborát azon a területen, ahol a vizes vébé egyik létesítményének építkezése kezdődik. Öt emberrel szemben pedig eljárást is kezdeményeztek.

Feloszlatta a rendőrség a ligetvédők több hónapja tartó demonstrációját a fővárosban. A Városligetből péntekre a sátrakat is elvitték – közölte a rendőrség pénteken az MTI-vel.

Nemrég derült ki ugyanis, hogy a vizes vébé szinkronúszó létesítményeinek a beruházása, amelyre építési engedélyük van, ugyanarra a területre esik, amelyre a ligetvédőknek a demonstrációja miatt volt területfoglalási engedélye. Csütörtökön biztonságiak próbálták eltávolítani az építkezés ellen tiltakozó ligetvédőket, akik szerint a biztonságiak leütötték őket, majd a kiérkező rendőrség elkezdte szétoszlatni a demonstrálókat. A ligetvédők ugyan a gyülekezési joggal és a bejelentett demonstrációjukkal érveltek, a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. azonban pénzért bérbe adta a demonstrációjuk területét. 

A ligetvédők korábban közölték, feljelentést tesznek, mert szerintük többször megütötték őket a Városligetben megjelent biztonsági őrök, mikor megpróbálták lebontani a felállított kordonokat.

A rendőrség pénteken kiadott közleménye azonban teljesen másról szól. A BRFK azt írja, csütörtökön reggel érkezett bejelentés arról, hogy a Városligetben folyamatban lévő építési munkálatokat demonstrálók akadályozzák. "Az adott területen a rendőrség törvényes intézkedéssel a rendet helyreállította."

A rendőrség három emberrel szemben garázdaság miatt indított büntetőeljárást, két emberrel szemben pedig szabálysértési eljárást kezdeményezett.

Sőt, a BRFK pénteken azt  MTI-vel azt közölte:

a területre 2016. december 13-án bejelentett demonstráció a gyülekezési törvénybe ütközött. Ezért azt a rendőrség 2017. május 18-án 10 óra 30 perckor feloszlatta.

A rendezvény feloszlatását követően a rendőrség biztosította a sátrak elszállításának lehetőségét, azonban a demonstráció résztvevői ezzel nem éltek, ezért azokat a terület őrzéséért felelős biztonsági szolgálat őrizte. A sátrak tulajdonosai az éjszaka folyamán megjelentek a helyszínen és a sátrakat elszállították – tették hozzá.

A beruházó Bp2017 Kft. egyébként kiadott egy közleményt, amely szerint nem érintik majd a fákat az építkezés során.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!