szerző:
hvg.hu

A Miniszterelnökség alá tartozó és a Vár, valamint a Várkert Bazár fejlesztéséért felelős két szervezet az elmúlt években folyamatos visszaélésekkel működött.

Van, vagy készül egy olyan, könyvvizsgálók által készített titkos átvilágítási anyag, amely szerint a budai Vár és a Várkert Bazár környékén az elmúlt években szinte semmi nem működött szabályosan – írja az Index.

A Lázár János vezette Miniszterelnökség volt a gazdája két olyan nonprofit kft.-nek, amelyik a budai Vár és a Várkert Bazár fejlesztéséért is felelt: a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. és a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. egyaránt az Ybl Miklós tér 6. alatt üzemel, és mindkettőt Gyutai Csaba fideszes politikus, volt zalaegerszegi polgármester vezeti.

Az átvilágítási anyag szerint rendetlenek voltak a közbeszerzések, hibádzott az uniós támogatások lehívása, gyatra maradt az informatika, törvénytelen volt a HR, és rengeteg volt a pénzügyi szabálytalanság is, a közhasznú társaságok számukra előnytelen üzleteket kötöttek, amelyekkel sokszor éppen a saját vezetőik jártak jól.

A Logodi utca 18.-ban Gyutai Csaba például úgy költözött be a Várgondnokság Kft. lakásába, hogy az elmúlt két és fél évben sem bérleti díjat, sem rezsit nem fizetett, de azért a beköltözés előtt a céggel 5 millió forint értékű felújítást végeztetett el. A Ráth György utcában Gyutai Csaba lánya és barátja bérelhetett lakást. Bár itt volt bérleti szerződés és bérleti díj is, de a könyvvizsgáló szerint a pályáztatás nélküli bérbeadással súlyos anyagi kár érte a közt, mert a bérleti díj kirívóan alacsony volt.

A Várgondnokság a Krisztina körúton jóval a piaci ár alatt adott bérbe egy ingatlant, mindössze havi 5478 (ötezer-négyszázhetvennyolc) forintért. 

A két cég összefonódása mellett jellemző volt a dupla foglalkoztatás is, valamint a szóbeli szerződések alapján történő több százmilliós tételek vagy a tényleges teljesítések nélküli kifizetések.

A felkért könyvvizsgáló, akinek a munkáját a lap szerint jogászok is segítették, nagyon komoly aggályokat jelzett a bevételi források ki nem aknázása miatt is, több I. kerületi üzlethelyiséggel kapcsolatban ugyanis a szakértők azt jelezték, hogy a Várgondnokság áron alul adta bérbe az ingatlanjait: a Gianni Bistro ötödáron, a Bazaar Étterem harmadáron, de a CBA Gourmet is piaci ár alatt bérelhetett, míg a Bomo Art Budapest üzlethelyiségéről a könyvvizsgálók azt találták, hogy ezt a piaci ár másfélszereséért adták ki.

A tanulmány azt is jelzi, hogy a két vizsgált, a Miniszterelnökség alá tartozó nonprofit cég szándékosan visszatartotta az átvilágítók előtt az adatszolgáltatást.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!