szerző:
hvg.hu

Az MSZP-s Burány Sándor érdeklődött arról, mit akar tenni a kormány a hányattatott sorsú Planetáriumért, amely június 17-én bizonytalan időre felújítás miatt bezár.

A politikus írásbeli kérdésére Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter helyett Rétvári Bence államtitkár válaszolt, aki elöljáróban fontosnak tartotta leszögezni, hogy közös a szándékuk a Planetárium megmentése ügyében.

Aztán ezen a ponton jött az a bizonyos de.

"Fontos azonban tisztázni, hogy a Planetárium nem állami intézmény, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat fenntartásában és annak tagintézményeként működik. A beruházáshoz a Kormány támogatást nyújthat, de a műszaki fejlesztés, például az elavult vetítési technológia korszerűsítése alapvetően nem állami feladat" – írta Rétvári.

Majd hozzátette, hogy az intézménynek is otthont adó Népliget a Fővárosi Önkormányzat, az állam, a X. kerületi önkormányzat és a BKV Zrt. osztatlan közös tulajdonában van, a tulajdonviszonyok rendezése nélkül pedig értéknövelő felújítás, műszaki és szakmai fejlesztés költségvetési forrásból nem támogatható.

Rétvári megnyugtatta Burányt, hogy a kormány keresi a megoldást a tulajdonviszonyok rendezésére, és vizsgálja a legszükségesebb állagmegóvó munkálatok megvalósításának lehetőségét. Támogatás azonban csak akkor lesz, ha a tulajdonviszonyok rendeződnek.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!