szerző:
MTI

Tarlós most az ATV-ben árult el részleteket a 3-as metró felújításának finanszírozásáról.

Tarlós István főpolgármester az ATV Start című műsorában ismét azt mondta, hogy a főváros gazdálkodásából származó pénzmaradvány várhatóan biztosítja a 3-as metróvonal felújításának teljes befejezését.

Mint arról korábban beszámoltunk, hiába lobbizott a szerdai kormányülésen a főpolgármester azért, hogy az állam valamilyen formában finanszírozza a 3-as metró felújításának pluszköltségét, a kormány nem hajlandó az eddig megbeszélt 137,5 milliárd forintnál többet adni a metrófelújításra, a további 37,1 milliárdot a fővárosnak kell kigazdálkodnia. Tarlós csütörtökön bejelentette, a kormányzati pluszpénz hiányában a főváros saját megtakarításaiból fogja kifizetni a hiányzó összeget.

A főpolgármester pénteken az ATV-ben aztán azt mondta, hogy a pénzmaradvány várhatóan nemcsak az új tenderkiírásra szoruló két felújítási – a déli és a középső – szakasz költségeit biztosítja, hanem a projekt teljes befejezését. Hozzátette, ez egyelőre semmilyen mértékben nem érinti sem az Európai Unió által támogatott, sem az Európai Beruházási Banki hiteléből tervezett fővárosi projekteket.

Tarlós István kiemelte: a munkálatokat el tudják kezdeni, hiszen a kormánnyal érvényes támogatási szerződésük van 137,5 milliárd forintról. Tehát a munkának a fedezete megvan, az északi szakasz állomásaival és a teljes alagúttal megkezdődhet a 3-as metróvonal felújítása – tette hozzá.

Tarlós István megjegyezte azt is, az előbbiek munkálatai lényegesen kevesebbe kerülnek, mint a jelenleg rendelkezésre álló fedezet.

A főpolgármester kijelentette: az ügyben nem vitatkozik senkivel, a főváros érdeke, hogy metróvonal megújuljon, és ezt meg fogják oldani.

Szerencsére gondoltam már korábban rá, hogy itt a finanszírozás körül nem biztos, hogy rendben lesz minden

– jegyezte meg.

Tarlós István elmondta azt is, hogy Brüsszelben egy küldöttség tárgyal majd arról, hogy az Európai Unió engedné-e a pénzmaradványból származó forrás felhasználását a déli és a középső szakasz befejezéséhez, nem lenne-e ennek valamilyen szankciója.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!