szerző:
Zelki Benjámin

Bejutottunk az egykori Újpesti Dózsa 1993 óta üresen álló volt teniszstadionjába, ahol állítólag újabb építkezések kezdődnének, pedig még véget sem értek a Margitszigeten a vizes vébéhez kapcsolódó felújítási munkák. Ezekre amúgy egy szavunk nem lehet: a fákra nagyon vigyáztak, a meglevő épületeket felújították, rengeteg helyen vízáteresztősre cserélték a sétányok burkolatát, napernyőkkel védett, új napozóágyakkal ellátott kiülős helyeket is kialakítottak.

„Ó, hát állandóan jönnek ide fontos emberek nagy tervekkel, legutóbb másfél hónapja voltak itt, érdeklődnek a teniszstadion állapotáról, majd elmennek, és többet nem látták őket” – kommentálta nekünk a helyzetet egy a stadion jelenére és múltjára rálátó, férfi, de kérte, hadd őrizhesse meg inkognitóját. Az még kérdés tehát, hogy mit hoz a jövő, de a jelen biztosan az építkezésről szól még – az Árpád híd felől érkezve a szigeten rögtön földmunkákat végző markolókat pillantottunk meg, majd utunk során végig feltúrásokkal, éppen alakuló virágágyásokkal, teherautókkal találkoztunk pénteken, amikor végigjártuk a Margitszigetet, hogy megnézzük, mit kapunk nemsokára a "Margitsziget megújítása" címén a vizes vébéhez kapcsolódóan. A feltúrások mennyisége amúgy egyáltalán nem meglepő, hiszen már a bejáratnál tábla fogadott minket, mely felhívja a figyelmet arra, mi zajlik a szigeten.

©

Egy bökkenő van, ez a tábla május 31-i határidőt írt, tehát a munkák csúszásban vannak. Ez volt azonban az egyetlen rossz, amit mondani lehet az állapotokról, ami amúgy ellenkezett a várakozásainkkal, hiszen előző nap éppen a vizes vébéhez kapcsolódó betonsivataggá silányított, borzasztóan félretervezett pesti rakparti sétányt jártuk végig. A Margitsziget megújításával azonban - ha átadják majd - úgy tűnik, a vizes vébéhez kapcsolódó eddigi talán egyetlen olyan projekt fejeződik be, amellyel tényleg profitálnak majd a városlakók – mert a Duna Aréna nem annyira a nagyközönségnek, mint inkább a sportolóknak lesz hasznos.

Tényleg jobb lett a sziget

Sok újdonságba botlottunk utunk során a Margitszigeten: vízáteresztővé váltak pl. a sétányok, erre egy a nap mint nap ide futni és biciklizni járó úr hívta föl a figyelmünket. Azt is elmondta, hogy a beruházás keretében megvalósul végre a terület csatornázása is „ami azt jelenti, hogy eddig egyáltalán nem volt szennyvízelvezetés a Margitszigeten, ezt például tudták?” – kérdezte (Tudtuk, például írtunk erről, amikor beszámoltunk arról, hogy a felújítási munkákban a miniszterelnök apjának cége is részt vesz). Sok helyen javítottak az eddigi térelrendezésen, a dzsuvás bokrokat megtisztították és több eddig kihasználatlan teret is feljavítottak.

©

A Margitszigeten tényleg másképp zajlanak a dolgok, mint a Liget-projektben: nem épültek új épületek, csak a már meglévők újultak meg, nem vágtak ki fákat, viszont a rekreációra való felület tényleg sokkal jobb lett. Reméljük, ez így lesz a teniszstadion építésénél is, ha tényleg lesz belőle valami. Megújultak a régi büfék, a Palatinus, és a Hajós Alfréd uszoda is. Teljes átépítés alatt áll – és úgy tűnik, ez van a leginkább csúszásban - a Holdudvar épülete.

©

„Állítólag itt lesz majd a sajtóközpont a vizes vébé idején” – mondta korábban egy művezetőnek látszó ember az építkezésről. Ugyanakkor nem is tüntettek el használaton kívüli romos épületeket, pedig ezekből is van pár a Duna partján, a Holdudvar után a gazzal benőtt teniszpályák, majd utána a rossz állapotú Európa-ház. Megújították viszont a játszóteret a Parkmozi köznél.

©

A Hajós uszoda mellett parkolónak tűnő, új, eddig nem létező térkőfelületet alakítottak ki. Az általunk megkérdezett munkás azonban megnyugtatott minket, hogy csak ideiglenes, a vébé idejére kialakított tárolóhelyeket látunk, melyeket utána elbontanak.

©

A legjobb helyre a Margit híd felé haladva, a szökőkutak előtt értünk el, itt napernyő alatti nyugágyakat és félreeső napozóhelyeket helyeztek el, mögötte óriás, szelfire csalogató Budapest felirattal.

©

Szebb napokra vár a teniszstadion

Sikerült bejutnunk a néhai teniszstadionba is, ahol egykor még Davis-kupa-meccseket rendeztek, ám erre már csak az utcáról is látható szétrozsdásodott lelátók emlékeztetnek. Ezekről egyenként kellett levágni a deszkákat, hogy ne legyen életveszélyes, a salakot pedig, melyen egykor világsztárok mérkőztek, már vastagon benőtte a fű.

©

Összesen tíz pálya volt itt régen – magyarázta nekünk a bennfentes úr – ám a salakot itt is ellepte a gaz, a területet pedig a Főkert használja, már csak tárolóhelyként. A hasznosításhoz azonban mindent, amit most láttunk, el kell bontani és újjáépíteni, illetve körbe is kell szigetelni a területet, hiszen minden víz alá kerül, amikor árad a Duna. Ezek azok az indokok, amiért a befektető kedvű vevőknek mindig elmegy a szándéka – súgja meg informátorunk. De a parkolás sincs megoldva, hiszen – hivatalosan - nem lehet a szigetre behajtani, „azt pedig nem hiszem, hogy a gazdag teniszezők a 26-os busszal fognak járni vagy tíz percet sétálnak a hídnál levő parkolótól” – tette hozzá. Persze ha az itteni versenyeket is úgy rendezik majd meg, mint a legutóbbi budapesti ATP-tenisztornát, akkor ezek az „apró” problémák itt sem fognak számítani.

©

Nem lenne rossz ötlet tehát életet varázsolni a kihalt teniszközpontba, ezzel kapcsolatban viszont az borzolta a kedélyeket, hogy a területet kissé megnövelik és megint feltúrják a fél szigetet, esetleg egy kis fakivágás is lesz. Ha hihetünk Tarlós István főpolgármesternek, ettől azonban nem kell félni: szó nincs a Palatinus területének egy részének, se másnak az einstandolásáról, a helyrajzi számok egyszerűen furcsán vannak megjelölve, ez okozta ebben a félreértést – mondta legutóbbi sajtótájékoztatóján. A tíz pálya egyébként - ahogy korábban is - elég most is a nemzetközi versenyek megrendezésére, ha tehát ezeket újjáépítik, valóban nem kell plusz területet elvenni. A kérdés, hogy ismét megijedtek-e a helyszínt látva a titokzatos úriemberek – a hallomások szerint magának a miniszterelnöknek tetszett meg a helyszín, ez azért nagyobb esélyt ad a megvalósulásra – „itt különben is bármiből bármikor kinőhet egy nagyprojekt” – mondta a kilétét felfedni nem kívánó férfi.

A parton terjeszkednek a vendéglátósok

©

Végezetül meglátogattuk a Sirály csónakházat is, ahol megszólítottuk az egyik kajakost. Régóta ki akarnak innen minket túrni a vendéglátósok - panaszkodott – de mivel műemléki védelem alatt áll az épület, ez nem olyan könnyű. Egyébként egy hostel is működik a csónakházban, elég menő kilátással. A Duna-parti kocsmák is új virágkorukat élik, az egyik teniszpályánál nemsokára megnyílik egy új hely, a Hippie Island, tudtuk meg az evezőstől.

©

 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!