szerző:
hvg.hu

Az amerikai nagykövetség közleményben áll ki a civilek mellett.

Nyugtalanítja az Egyesült Államokat, hogy a magyar parlament olyan törvényt fogadott el, amely unfair terheket ró a magyar civil társadalom bizonyos csoportjaira – olvasható a közleményben.

Az új törvény, különösen annak a kormányzati retorikának a kontextusában, amely a külföldi támogatást elfogadó civil szervezeteket úgy állítja be, mint amelyek a társadalom érdekei ellen tesznek, stigmatizálja a helyi szervezeteket, és tompítólag hat a magyarok önszerveződő képességére és hogy demokratikus módon fogalmazzák meg aggályaikat a kormányzattal szemben.

Elfogadták a civiltörvényt, a célba vett szervezetek ellenállást hirdetnek

Elfogadta a parlament kedden a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényt. Szabó Tímea a szavazás után Orbán Viktorhoz vitt egy sokméteres dokumentumot a nehéz helyzetbe sodort szervezetek listájával. A szavazás utána a TASZ bejelentette: polgári engedetlenségbe kezd, és nem felel meg a jogszabálynak. A Helsinki Bizottság is közölte, hogy nem regisztráltatja magát.

Ha jogerőre emelkedik, ez a törvény visszalépést jelent majd a gyülekezési és szólásszabadságnak a NATO-ban, az Európai Unióban és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetben (OSCE) megtestesült alapelvétől, valamint azon közös elkötelezettségünktől, amely a civil társadalom támogatására vonatkozik.

Az olyan állítások, amelyek szerint ez a jogszabály az (amerikai) Foreign Agents Registration Acton (FARA, külföldi ügynökök regisztrációjáról szóló törvény) alapul, nem igazak – zárja kemény sorait a nagykövetség.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!