szerző:
hvg.hu/MTI

A Fidesz még reménykedik abban, hogy meglesz a kétharmad a Lex Csicska elfogadásához a rendkívüli parlamenti ülésen, de ha nem, akkor az egészet leszavaznák.

Egyetlen napirendi pontként az államfő által visszaküldött plakáttörvény lesz a Fidesz-frakció által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülés témája pénteken – jelentette be Kósa Lajos. A Fidesz frakcióvezetője emlékeztetett arra, hogy a javaslatból csak a feles parlamenti támogatást igénylő részeket fogadták el. A határidőből ugyan szeptemberben sem csúsznának ki, de Kósa szerint azért van szükség rendkívüli ülésre, mert a választási törvényekhez "nem nyúlunk hozzá" a választás előtti fél évben – nem mintha szeptemberben ne lenne még fél év a választásig.

A frakcióvezető bizakodását fejezte ki, hogy sikerül kompromisszumot összehozni, és meglesz a szükséges kétharmados támogatás, ha nem, akkor a törvény feles támogatást igénylő részeit is "le kell szavazni". Elmondta, az MSZP ma délutánra hívott össze ötpárti egyeztetést saját javaslatcsomagjáról, ha arról tudnak tárgyalni, akkor esetleg biztosítható a kétharmad.

A plakáttörvénnyel kapcsolatos kérdésre elmondta, amennyiben a szocialisták vagy mások valamilyen javaslattal állnak elő, akkor a törvényalkotási bizottság pénteki ülésén ki kell dolgozni egy módosító indítványt.

Az eredeti, a múlt héten leszavazott javaslat szerint tilos lett volna kampányidőszakon kívül a piaci ár alatt vagy ingyen plakátolnia a pártoknak – ezt eredetileg duplán tervezték büntetni –, és kampányidőszakon kívül egyáltalán nem lehetett volna olyan plakátot kitenni, ami egy párt vagy a kormány érdekét szolgálná. A kormánypárt ezzel akarta volna megakadályozni, hogy Vonáék kedvezményes plakáthelyeket kapjanak Simicska Lajos plakátcégeitől, de a javaslatból nem derül ki egyértelműen, hogy a kampányolást így például a CÖF-nek vagy a Fidelitasnak is tilos lett-e volna plakátolni. A javaslat döntő része ráadásul már júliustól életbe lépett volna. A törvény így nemcsak a Jobbikot, hanem Botka László MSZP miniszterelnök-jelöltet érintette volna igen hátrányosan.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!