szerző:
hvg.hu

Az uniós beruházás után sem lett jobb az ivóvíz Makón és térségében.

A vállalkozói mulasztások miatt nem alkalmas emberi fogyasztásra az ivóvíz Makón és térségében az uniós pénzből támogatott ivóvízminőség-javító program befejezése után sem. Ezt független szakértők állapították meg – írja a Délmagyarország.

Lázár János országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető miniszter az egyik helyi rádiónak adott interjúban azt mondta: bűn az ott élőkkel szemben az, ami ezeken a településeken történt az ivóvízprogramban. A történtek miatt két lehetőség van: plusz egymilliárd forintot költenek még az ivóvízminőség-javító programra, vagy marad a régi, de visszafizetik az EU-nak az elköltött majdnem négymilliárd forintot. Utóbbi esetben viszont csődbe mennek az érintett települések – magyarázta.

Hogy ezért börtönbe mennek-e néhányan, azt nem tudom, de megérdemelnék, abban biztos vagyok – fogalmazott Lázár János.

Másfél évvel ezelőtt zárták le hivatalosan azt a programot, amelyre Makó és a környező 16 település összesen 3,7 milliárd forintot költött. A víz minőségére azonban panasz volt, és a tiszti orvosi szolgálat is jelezte, hogy nem alkalmas emberi fogyasztásra a víz: baktériumokkal fertőzött, olyanokkal, amelyek korábban nem voltak jelen a csapvízben.

Az önkormányzatok ennek ellenére átvették a beruházást. Azt remélték, hogy a kivitelezők utólag majd orvosolják a problémát. Az uniós forrásokat koordináló szervek független igazságügyi műszaki szakértőt is felkértek a helyzet tisztázására. Hónapokon keresztül zajlott a vizsgálat, amelynek eredményeként megállapították vállalkozói mulasztások vezettek a kialakult helyzethez.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!