szerző:
hvg.hu

A 43-as főút mellett élők háza Románia és Bulgária 2007-es uniós csatlakozás után ment tönkre a megnövekedett forgalomtól, de végül ezt nem sikerült kétséget kizáróan bizonyítani.

Hosszas huzavona után elutasította a bíróság azt a keresetet, amellyel a 43-as Egyesület a 43-as főút mellett kárt szenvedett háztulajdonosoknak szeretett volna elégtételt szolgáltatni – tudta meg a Délmagyarország Kotroczó Béla titkártól.

Az egyesület 8 éve indított közérdekű pert több mint 200 károsult nevében, akiknek a főútvonal melletti házuk Románia és Bulgária 2007-es uniós csatlakozása után, a megnövekedett forgalom miatt ment tönkre.

A közérdekű per azt jelenti: ha a bíróság helyt adna a keresetnek, a háztulajdonosoknak már csak a kártérítés összegéről kellene külön egyezkedniük az út fenntartójával. Az akkor összegyűjtött kárigények összessége majdnem 100 millió forint volt, de Szőregtől Nagylakig ennél jóval több megrongálódott ház van közvetlenül az út mentén.

A bírósági eljárás eleinte azért húzódott, mert tisztázni kellett, melyik bíróság hatáskörébe tartozik, aztán pedig azt az eljárást kellett megvárni, amit a környezetvédelmi szakhatóság indított a 43-as zajszennyezése ügyében. A civil szervezet igényét végül azzal az indokkal utasították el, hogy nem sikerült kétséget kizáróan bizonyítaniuk, a kérdéses épületek valóban az út rossz állapota miatti rezgésektől mentek tönkre. Ráadásul a civil szervezetet arra is kötelezték, hogy fizessen meg az alperes Magyar Közútnak 5 millió forint perköltséget.

Az utolsó szalmaszálat a károsultaknak az ítélőtáblához múlt héten benyújtott fellebbezés jelenti. Ebben az egyesület jogásza az ítélet hatályon kívül helyezését kérte, illetve legalább azt, hogy az 5 milliós perköltségtől mentesítsék őket. Kotroczó Béla szerint ezt a nyári ítélkezési szünet után bírálják, valószínűleg tárgyalás nélkül.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!