szerző:
hvg.hu

A szervezet szerint a kormány átlépett egy határt, és nem hagyott más lehetőséget, mint a polgári engedetlenséget választani.

"Az Amnesty International Magyarország nem fog eleget tenni A külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról elnevezésű törvény előírásainak, és megtagadja a külföldről támogatott szervezetként való regisztrációt. A döntést az Amnesty International Magyarország egyesület tagjai hozták meg a tegnapi rendkívüli közgyűlésükön" – olvasható a szervezet közleményében.

Az ismert nemzetközi jogvédő szervezet hazai szekciójának igazgatója, Iván Júlia közölte: "Nem teszünk eleget a jogsértő törvény előírásainak, és minden lehetséges törvényes lehetőségünket ki fogjuk használni, hogy az igazunknak érvényt szerezzünk. Ellentétben a kormánnyal, mi hiszünk a transzparens és demokratikus döntéshozatalban, ezért a törvény elfogadása után az egyesület elnöksége azonnal összehívott egy rendkívüli közgyűlést, hogy a tagság személyesen dönthessen a kérdésben."

A közlemény hangsúlyozza: "Az Amnesty International a világ minden táján a hatályos jogszabályoknak megfelelően működik. 1990 óta ez lesz az első törvény Magyarországon, aminek a betartását tudatosan megtagadjuk. Azt gondoljuk, hogy a kormány átlépett egy határt, és nem hagyott más lehetőséget a számunkra, mint a polgári engedetlenséget választani.”

Válaszul a Kormányzati Tájékoztatási Központ az MTI-vel közölte: Magyarországon a Soros-szervezeteknek is be kell tartaniuk a törvényeket.

Korábban már a Társaság a Szabadságjogokért és a Magyar Helsinki Bizottság is közölte, hogy bojkottálni fogja a civiltörvényt, azaz polgári engedetlenségbe fog.

Dercsényi Dávid-Windisch Judit Itthon

Készülnek-e a háborúra a megbélyegzett civilek?

Van, aki a törvény előírásainak megfelelően regisztrálni fog, van, aki nem. Van, aki az Alkotmánybírósághoz fordul, és nem rest Strasbourgig is elmenni – és van, aki még konzultál egyet az ügyvédjével. Civil szervezeteket kérdeztünk, mit szólnak a megbélyegző jogszabályhoz. "Sokfélék vagyunk, ezért többféleképpen reagálunk" – mondta az egyik érintett.